Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zabrinjavajuće brojke

Ugledni hrvatski prvoligaš u velikim problemima: Korona ih potopila, budućnost neizvjesna

Godinama su (bili) sinonim za racionalno poslovanje i funkcioniranje u skladu sa svojim mogućnostima, ali situacija se sada drastično promijenila.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako u Europi, tako je i u Hrvatskoj pandemija koronavirusa ostavila neugodne posljedice na funkcioniranje nogometnih klubova.

Najnoviji primjer stiže iz Koprivnice gdje je tamošnji prvoligaš Slaven Belupo održao Godišnju skupštinu, s koje se moglo iščitati kako je situacija u klubu prilično zabrinjavajuća.

Godišnje financijsko izvješće za 2020. godinu otkrilo je kako je klub zaradio 14 milijuna kuna, a potrošio 22 milijuna kuna. Službeni gubitak iznosi 6,7 milijuna kuna s obzirom da je dio rashoda knjigovodstveno pokriven prihodom od registracije igrača u iznosu od 1,3 milijuna kuna.

Godinama unatrag, još otkako su 1997. ušli u Prvu HNL, Slaven Belupo je (bio) klub koji je predstavljao sinonim za stabilnost. Mnogim klubovima iz donjeg doma našeg najvišeg ranga Koprivničanci su bili svojevrsni uzor, budući da su bez ikakvih problema brodili među prvoligašima, čak i uz povremene europske izlete.

Belupo je već smanjio davanja

Sve to bilo je moguće prvenstveno zahvaljujući izdašnim davanjima od strane dvaju velikih koprivničkih tvrtki. Prehrambeni div Podravka i farmaceutska kompanija Belupo sa svojim sponzorstvima popunjavale su golemu većinu Slavenova proračuna.

Međutim, sada u Slaven Belupu više ne mogu računati da će visina sponzorskih ugovora biti onakva kakva je bila ranije, s obzirom da je pandemija koronavirusa ostavila traga na poslovanju svih.

U tom kontekstu ne treba čuditi objava sa Skupštine kako je tvrtka Belupo smanjila iznos sponzorstva sa 9,5 milijuna kuna na 7,7 milijuna kuna.

Nedavno je ostavku na mjesto direktora, poslije 10 godina provedenih u klubu, podnio Zvonimir Šimunović. Njega je naslijedio Aleksandar Aleksovski kojeg čekaju pune ruke posla i teška misija ponovne stabilizacije kluba.

Čeka se mig iz Podravke

Za početak, Aleksovski pa i svi ostali u Slaven Belupu osluškuju kako će se prema klubu postaviti nova predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić. Ukoliko bivša ministrica gospodarstva također "zavrne pipu", budućnost koprivničkog prvoligaša postat će još tmurnija nego što se u ovom trenutku čini.

Manji iznosi od glavnih sponzora smanjit će resurse s kojima će klub moći slagati momčad za iduću sezonu, a već u ovoj ne stoje dobro i nalaze se u grčevitoj borbi za ostanak. Što li će tek biti u idućoj, ako (ili bolje reći: kad) bude još manje novca, ostaje da vidimo.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider