Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Namještali i protiv Dinama

Najveća kazna u povijesti UEFA-e: Izbacit će ih iz Europe na deset godina

Albanskom nogometnom klubu Skenderbeu prijeti drastična kazna...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Albanski mediji pišu kako je Etička i disciplinarna komisija UEFA-e predložila da se drastično kazni nogometni klub Skenderbeu zbog namještanja utakmica. Najuspješnijem albanskom klubu posljednjih godina prijeti kazna od deset godina nenastupanja u UEFA-inim natjecanjima i novčana kazna od milijuna eura.

Klub iz Korcea u dva je navrata u posljednje tri godine igrao u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Europsku ligu sa zagrebačkim Dinamom. Skenderbeu je već izbačen iz europskih natjecanja u sezoni 2016/2017. zbog namještanja utakmica, a radi zarade na klađenju. Istraga se nastavila i čini se da su pronađeni novi inkriminirani detalji, koji bi mogli dovesti do toga da albanskom klubu bude izračene desetogodišnja kazna nastupanja u europskim kupovima, što je najdrastičnija kazna jednom klubu u povijesti UEFA-e.

Albanski mediji naveli su imena klubova protiv kojih je Skenderbeu igrao u Europi i navodno namještao utakmice, a među njima je i zagrebački Dinamo. Ostali su klubovi Crusaders, Sporting i Lokomotiv Moskva.
Bitno je napomenuti da navedeni klubovi nisu optuženi za namještanje, nego isključivo Skenderbeu, koji je namještao rezultat bez uplitanja klubova protiv kojih je igrao.

Skenderbeu je prvi put igrao protiv Dinama u kolovozu 2015. u doigravanju za Ligu prvaka. Dinamo je u prvoj utakmici pobijedio s 2:1, a uzvratno je slavio s 4:1. Tada se spekuliralo da su se dogodile visoke uplate na to da će Skenderbeu primiti četvrti gol kod rezultata 3:1 za Dinamo, iako su Zagrepčani u tom trenutku imali igrača manje. Skenderbeu je bio osumnjičen da je sudjelovao u namještanju, dok Dinamo nije bio ni na koji način povezan s tom pričom.

Skenderbeu se sastao s Dinamom u posljednjem kolu kvalifikacija za Europsku ligu ove sezone. Albanci su iznenadili favorizirani Dinamo i plasirali se u Europsku ligu, gdje je ispao u skupini. Kako se čini, to bi mogao biti posljednji nastup u europskim kupovima u sljedećih deset godina. No albanski klub ima pravo na žalbu i tek nakon toga znat će se hoće li doista biti izbačen na tako dugo razdoblje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider