Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
šimić objasnio šibenčanima

''Od klubova HNS godinama uzima milijune, a sad na stol iznenadno vraća mrvice''

Jedina oporba aktualnom predsjedniku HNS-a priopćenjem se osvrnula na razlog potpore Nogometnog saveza Šibensko-kninske županije Davoru Šukeru.

Sportsko-rekreativni centar Svetice u očajnom stanju (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Potpora koja je stigla Davoru Šukeru od Izvršnog odbora Nogometnog saveza Šibensko-kninske županije podigla je puno bure u Šibeniku. Reagirali su priopćenjem i navijači Šibenika, a mnogi se čude kako je taj Izvršni odbor odlučio dati podršku Šukeru u zamjenu za 100 tisuća koliko je obećano Šibenčanima u periodu od četiri godine.

Dan kasnije stigla je reakcija Inicijative za vraćanje povjerenja u hrvatski nogomet iza koje stoje naši proslavljeni nogometaši Dario Šimić, Mario Stanić, Goran Vlaović i Stipe Pletikosa. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

''Prije nekoliko dana članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza Šibensko-kninske županije odlučili su, prema vlastitim izjavama, podržati aktualno vodstvo HNS-a zbog obećanja da će u iduće četiri godine dobiti 100.000 eura za ulaganje u klubove. Riječ je o 25.000 eura po godini, odnosno nekoliko tisuća eura godišnje ako se rasporedi na desetke klubova u županiji. Govorimo naravno u situaciji kad bi novac stvarno i došao do klubova, što dosad nikad nije napravljeno. Čak i u tom slučaju bi ova svota bila više nego nedovoljna s obzirom na poražavajuće stanje u kojem se nalazi sportska infrastruktura naših klubova.

Od klubova na račun različitih pristojbi Savez godinama uzima milijune, a sad na stol iznenadno vraća mrvice. Stoga im ovim putem poručujemo: „Nije stvar u novcu. Novca ima, ali ne postoji povjerenje nogometnih radnika u način na koji se on troši. Osim toga, 100.000 eura je malo, može se povući 10 puta više!“

Evo i kako:

U fondovima FIFA-e i UEFA-e na raspolaganju stoje puno veća namjenska sredstva. Ponavljamo kako je UEFA doznačila HNS-u ukupno 52 milijuna kuna za projekt Hrvatski nogometni centar Svetice i to u tri tranše od 2014. do 2016. godine. Riječ je o namjenskim sredstvima koja se sad vode na posebnom računu PBZ-a i za koje nogometni savez plaća kamatu 2% godišnje. Iz godišnje bilance Saveza može se također iščitati da je dosad potrošeno oko 6,8 milijuna kuna. Od nacionalnog kampa se odustalo, a za novac ne znamo kako je potrošen niti što je s ostatkom?

Isto tako, svim nogometnim djelatnicima mora biti jasno kako samo UEFA nacionalnim savezima godišnje osigurava više od 29 milijuna kuna (3,9 milijuna €) namjenskih sredstava za izgradnju terena i prateće infrastrukture. Kako bi ostvario prava na ova sredstva, HNS treba prikupiti dokumentaciju od svih županijskih saveza, popisati njihove potrebe te poslati gotove projekte u europsku nogometnu organizaciju. Riječ je o namjenskom novcu, u prosjeku preko 5,5 milijuna kuna u mandatu po županiji ili 7 puta više od onoga što je pod čudnim okolnostima ponuđeno šibensko-kninskom nogometnom savezu. HNS ne može izravno koristiti ovaj novac, već ih isključivo mora proslijediti lokalnim nogometnim klubovima. Možda u tome leži njihova apsolutna nezainteresiranost za temu i projekte.

Napominjemo kako je riječ isključivo o fondovima UEFE. Stručna ekipa okupljena oko Darija Šimića, Marija Stanića, Gorana Vlaovića i Stipe Pletikose planira projekte prijavljivati i FIFA-i, gdje je drugi čovjek naš Zvonimir Boban, te ponuditi financijsku i konzultantsku pomoć lokalnoj samoupravi u prijavi projekata za fondove EU. Na taj način, klubovi u svakoj županiji mogu računati na višestruko veće iznose od onih ponuđenih vodstvu šibensko-kninskog saveza.

U ime inicijative za povratak povjerenja u hrvatski nogomet,

Dario Šimić, Mario Stanić, Goran Vlaović, Stipe Pletikosa''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider