Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Priopćenje za javnost

Šibenik se oglasio o odluci koja je uzburkala duhove u Dalmaciji: "Takva odluka donesena je u dogovoru sa policijom"

Šibenik će ugostiti Hajduk u 12. kolu 1. HNL na Šubićevcu.

Prva liga se vratila na stadion Šubićevac (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell)

Ove nedjelje od 17:30 Šibenik i Hajduk igraju utakmicu 12. kola HT Prve lige na Šubićevcu.

Dosta kontroverze izazvala je odluka šibenskog prvoligaša da se žiteljima Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije ne smiju prodavati ulaznice za zapadnu tribinu Šubićevca.

Zbog toga je Šibenik objavio sljedeće priopćenje na svojoj službenoj stranici.

"Sportski rivali, navijači i simpatizeri HNK Hajduk Split dužni smo kao Klub-organizator demantirati tj. odgovoriti na pojedine netočne informacije koje su pojavile na pojedinim Facebook objavama i stranicama, člancima i portalima koje su izazvale revolt kod Vas gostujućih navijača, a koje su ovaj po nama praznik nogometa bespotrebno odvele u druge nenogometne teme.

HNK Šibenik s.d.d. je kao klub – organizator ove utakmice po članku 12. Propozicija HT Prve lige 2021/22 dužan osigurati odvojeno područje na tribinama (najmanje 5% ili do 5%) za gostujuće navijače.

HNK Šibenik je zbog velikog interesa odlučio cijelu tribinu ISTOK kojoj je maksimalni kapacitet 638 mjesta pustiti u prodaju, dok je na sigurnosnom sastanku s predstavnicima MUP-a odlučeno da se sektor F (48 mjesta) izuzme iz prodaje zbog sigurnosne zone. U online prodaju namijenjenu samo gostujućim navijačima pušteno je 590 ulaznica, a gledajući na maksimalni kapacitet (Zapad + Istok) koji je pušten u prodaju dolazimo do podatka da je čak 17% kapaciteta pripalo gostujućim navijačima.

Naime za one koji nisu upućeni kapacitet istočne (tradicionalno gostujuće tribine) od zadnje kup utakmice odigrane s HNK Hajduk, a koja se igrala prije pandemije uz gledatelje, smanjen je s 1200 na 638 mjesta, jer smo u skladu s pravilnikom o licenciranju HNS-a ugradnjom brojača registrirali samo sjedeća mjesta, dok stajaća mjesta po članku 9. Pravilnika o sigurnosti na nogometnim utakmicama HNS-a, više ne postoje.

Nikako ne stoje tvrdnje kako je HNK Šibenik kao organizator utakmice diskriminirao navijače Hajduka iz Splitsko- dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko- neretvanske ili bilo koje druge županije. Svi oni imali su pravo i mogućnost kupiti ulaznice za sektore na tribini Istok koja je predviđena za gostujuće navijače.

Njima je onemogućena kupnja ulaznica samo za tribinu Zapad. Takva oduka donesena je u dogovoru sa šibensko- kninskom policijom isključivo iz sigurnosnih razloga. Naime, na taj način pokušao se izbjeći izravni, ili bliski, kontakt suprotstavljenih navijačkih skupina na istoj tribini što bi moglo ugroziti sigurnost svih gledatelja.

Osnovno načelo svih Klubova organizatora športskog natjecanja po članku 18. Pravilnika o sigurnosti na nogometnim utakmicama dužno je procijeniti mogućnost izbijanja nereda i nasilja na športskom natjecanju te poduzeti mjere radi njihovog sprečavanja i suzbijanja što je u Klub u suradnji s MUP RH-a i napravio.

Kapacitet stadiona – Po članku 24. stavka 5, Pravilnika o sigurnosti na nogometnim utakmicama broj ulaznica u prodaji ne može biti veći od potvrđenog i odobrenog maksimalnog sigurnog kapaciteta stadiona", stoji u priopćenju šibenskog prvoligaša.

Osim toga, iz šibenskog prvoligaša navode da je maksimalni kapacitet stadiona, zapadne i istočne tribine, 3701 sjedeće mjesto, a za ovu utakmicu u prodaju je puštena sljedeća brojka.

Za zapadnu tribinu 2913 ulaznica, bez VIP i PRESS sektora te F sektora - Istoka), dok je za istočnu tribinu u prodaju pušteno 590 ulaznica za sjedeća mjesta.

To znači da je ukupno u prodaju pušteno 3503 sjedeća mjesta.

Za kraj, šibenski prvoligaš dodaje sljedeće.

"Po članku 25. stavka 5, Raspodjela ulaznica: Klub je na vrijeme i transparentno objavio sve gostujuće navijače o sektoru stadionu za koje im je dozvojeno kupiti ulaznice, a kojih se gostujući navijači nakon rasprodanog ISTOKA u ovom slučaju gostujuće tribine, nisu pridržavali.

Iz svega gore navedenog vidljivo je da smo kao klub organizator sve poduzeli da zadovoljimo sigurnosne propozicije utakmice, a ujedno da u skladu s njima također Vama kao gostujućim navijačima pružimo maksimalni komfor na stadionu.

Zato nas strašno smetaju pojedini napisi u medijima o nekakvoj diskriminaciji navijača Hajduka, jer nam to nije nikad bila niti ideja, niti misao vodilja u organizaciji ovakve sportske priredbe, koja ima svoje stroge sigurnosne standarde i kojih se moramo pridržavati da sve protekne u najboljem redu.

Zato Vas dragi mediji molimo da izvještavate korektno, istinito i cjelovito o organizaciji nedjeljne utakmice, jer želimo da nedjeljna utakmica bude praznik nogometa, a da navijači oba kluba bodre svoje igrače u okvirima sporta, razuma i sportskog rivalstva", stoji u priopćenju.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati