Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
neće ići tako lako

Jedan klub čeka naslov duže i od Cubsa: Arapski princ želi pokoriti Englesku

Dok Amerika bruji o prvom naslovu Chicago Cubsa nakon čak 108 godina čekanja, preko bare jedan klub i duže čeka na osvajanje prvenstva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

To se zove čekanje naslova prvaka. 108 godina čekali su Chicago Cubsi i napokon dočekali. Generacije su prolazile, ali 2016. su navijači Cubsa napokon mogli odahnuti. Nakon naslova iz 1908. godine prošlo je nevjerojatnih 108 godina, najduži period posta jednog bivšeg prvaka u povijesti američkog profesionalnog sporta.

No kod nas u Europi ima jedan profesionalni klub koji čeka i duže od Cubsa. Naravno, riječ je o nogometnom klubu jer uz kriket i ragbi u Engleskoj, te bejzbol u SAD-u samo su nogometaši imali toliko stara organizirana prvenstva država.

Šesto prvenstvo Engleske daleke 1898. godine osvojio je mlađi klub iz prijestolnice metalne industrije s kraja 19. stoljeća. Riječ je o Sheffield Unitedu, i danas postojećem profesionalnom klubu koji na naslov prvaka čeka sada već 118 godina!

Jednom i više nikad

Prije njih engleski su prvaci bili samo Sunderland (2), koji je osvojio prvi naslov te Aston Villa (3). Za razliku od njih, te koju godinu kasnije Liverpoola, Newcastlea, Manchester Uniteda i ostalih, nogometaši Sheffield Uniteda više nikada u povijesti nisu podigli pehar prvaka Engleske.

Bili su blizu dvije sezone kasnije kada su završili drugi iza Ville, a mala utjeha su im četiri FA kupa koje su osvojili u zlatnoj eri kluba između 1893. i 1934. kada su bili prvoligaši. Kasnije su slijedili konstantni prelasci iz druge u prvu ligu i obratno, a prvi put u treći rang engleskog nogometa padaju 1979. godine.

United je dno dotaknuo u sezoni 1980/1981 kada su jedini put u svojoj povijesti ispali u četvrtu ligu, no vratili su se među trećeligaše već sljedeće sezone. Povratak u najviši rang dogodio se 1990. godine, a u eliti su ostali do 1994. odigravši i prve sezone Premierlige.

Nakon toga postaju drugoligaši na 13 godina kada se događa kratki povratak u Premierligu u sezoni 2006/2007. Nakon četiri sezone se dogodio novi pad, u treću ligu gdje se nalaze posljednjih šest sezona.

Saudijski princ želi vratiti United među elitu

Novi zamah klub je dobio prije tri godine kada je saudijski princ Abdullah kupio 50% dionica kompanije Blades Leisure Ltd, vlasnika Sheffield Uniteda. Udio polovice prava na klub član saudijske kraljevske obitelji dobio je za samo 1 funtu uz obavezu značajnog ulaganja novog kapitala.

Princ Abdullah obećao je vraćanje Uniteda u Premierligu što je prije moguće, no tek trebaju izboriti Championship. Trenutno su četvrti u trećoj ligi sa šest bodova manje i utakmicom manje od vodećeg Scunthorpe Uniteda, ali se čini kako su spremni na borbu za vrh.

Prije dvije godine navijači su dobili dio zadovoljštine kada je njihov klub senzacionalno stigao do polufinala FA kupa, ali Hull je na Wembleyju bio bolji s 5:3. Godinu kasnije stigli su do četvrtfinala, ali i polufinala Liga kupa čime su najavili bolje dane. Premierliga je ipak još daleko, a na novi naslov čekat će sigurno duže od 120 godina osim ako arapski gazda ne uloži neki ozbiljan novac. Zasad se ne čini kako će u bliskoj budućnosti Sheffield United krenuti stopama Chicago Cubsa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider