Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Potvrđena optužnica

Blatter i Platini optuženi za prijevaru: Suspendirani čelnici FIFA-e odgovarat će sudu za nekoliko kaznenih djela

Sepp Blatter i Michel Platini optuženi su za prijevaru u iznos od 1,8 milijuna eura.

Michel Platini i Sepp Blatter (Foto: Valery Hache, Fabrice Coffrini)

Michel Platini i bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter optuženi su u Švicarskoj za nekoliko kaznenih djela, uključujući "prijevaru", u slučaju sumnjive isplate zbog koje su od 2015. godine suspendirani, objavilo je u utorak švicarsko tužiteljstvo.

Sada je na Saveznom kaznenom sudu u Bellinzoni da potvrdi ovu optužnicu i odluči o održavanju procesa protiv dvojice bivših čelnika, također procesuiranih za "nepošteno upravljanje", "zlouporabu povjerenja" i "krivotvorenje. vrijednosnih papira".

Nakon šest godina istrage, optuženi su da su "nezakonito dogovorili isplatu dva milijuna švicarskih franaka od strane FIFA-e", odnosno 1,8 milijuna eura, "u korist Michela Platinija", piše u priopćenju konfederalnog tužiteljstva.

Trostruki osvajač Zlatne lopte bio je savjetnik Seppa Blattera između 1998. i 2002., tijekom njegovog prvog mandata na čelu FIFA-e, prema ugovoru potpisanom 1999. uz godišnju naknadu od 300.000 švicarskih franaka.

Međutim, 2011. godine, "više od osam godina nakon završetka svoje savjetničke djelatnosti", bivši kapetan francuske reprezentacije "položio je potraživanje od dva milijuna švicarskih franaka", koje je FIFA platila "uz pomoć" Seppa Blattera što tužiteljstvo smatra "neutemeljenim".

Njih dvojica su od početka istražna tijela uvjeravali da su usmeno dogovorili godišnju plaću od milijun švicarskih franaka za ovaj savjetodavni rad, što tada nisu dopuštale financije FIFA-e, i da je onda isplata Platiniju jednostavno kasnila.

Prijevara se u Švicarskoj kažnjava s pet godina zatvora "ili novčanom kaznom".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider