Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"
Nogomet
čeka se potvrda

UEFA je na potezu: U Splitu dogovoreno osnivanje novog natjecanja - stiže Europa liga 2

Uskoro bi mogli gledati svojevrsnu modernu verziju nekadašnjeg Kupa pobjednika kupova.

Predsjednik ECA-e Andrea Agnelli (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U Splitu se posljednjih dana održava sastanak Udruženja europskih klubova (ECA).

Drugi najveći hrvatski grad mogao bi ući u povijest europskog nogometa. Predsjednik udruge Andrea Agnelli, istovremeno i predsjednik Juventusa, potvrdio je ideju osnivanja novog europskog klupskog natjecanja, koje bi povećalo broj klubova koji sudjeluju u kontinentalnim natjecanjima.

Novo natjecanje još nema ime, ali predstavljalo bi treći rang europskih klupskih natjecanja i bilo pandan nekadašnjem Kupu pobjednika kupova.

Prema pisanju njemačkog Bilda, Europska liga bi se sa sadašnjih 48 smanjila na 32 kluba, koliko bi imalo i novo natjecanje. Još nije poznato kakav bi bio sistem kvalifikacija i koliko bi klubova iz koje države sudjelovalo.

Od novog natjecanja najviše bi profitirali klubovi iz Skandinavije i Istočne Europe, koji bi imali više šanse za duže europske izlete. Natjecanje bi se trebalo igrati od 2021. godine.

Huljaj: Novi model će značiti lakši put i za Hajduk

"Raspravljali smo o tome kako će izgledati organizacija Europske lige u razdoblju od 2021. do 2024. godine, te su se čuli prijedlozi da se naprave dva razreda po 32 momčadi, odnosno ukupno 64 kluba, koji bi bili raspoređeni u Europsku ligu 1 i Europsku ligu 2 , a konačnu odluku o tome mogla bi donijeti UEFA u proljeće 2019. godine", rekao je Huljaj za Hinu.

Dodao je kako je zamišljeno da se taj format Europske lige počne primjenjivati od 2021. godine.

"Ovaj model Europske lige bio bi pozitivan za hrvatski nogomet, jer bi klubovi iz manjih država više sudjelovali u europskom natjecanju", kazao je Huljaj. Po njegovim riječima takav model Europske lige omogućit će Hajduku da lakše dođe do europskih utakmica.

On je također rekao kako bi Liga prvaka trebala ostati u sadašnjem formatu.

Agnelli: Nogomet će se razvijati na mnogo vidljivih načina

Predsjednik Juventusa i čelnik Europskog udruženja nogometnih klubova Andrea Agnelli izjavio je kako će se nogomet u sljedećim godinama razvijati na mnogo vidljivih načina.

"Od danas do 2024. godine, kada će novi međunarodni kalendar definirati nogometni krajolik, nogomet će se razvijati na mnogo vidljivih načina", rekao je Agnelli. 

On je na konferenciji za novinare najavio kako će se vjerojatno od sljedeće godine u Ligi prvaka uvesti VAR.

"Uvođenjem VAR-a želimo da se nogometnoj igri dade što veća preciznost", istaknuo je Agnelli.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider