Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Enorman iznos

Samo je jedna europska liga potrošila više na pojačanja od Saudijaca

Saudijski nogometni klubovi doveli su veliki broj zvijezdi iz europskog nogometa.

Cristiano Ronaldo, Marcelo Brozović i Sadio Mane (Foto: Afp)

Klubovi Saudijske profesionalne lige (SPL) potrošili su 957 milijuna dolara na igrače u prijelaznom roku za kraj sezone, prema analizi Deloittea objavljenoj u petak.

Potrošnja Saudijske Arabije u prijelaznom roku, koji je zatvoren 7. rujna, premašila je potrošnju četiriju europskih liga iz 'iz velike petice', a samo je Premier liga ispred zemlje Bliskog istoka.

"Ovo je prvi put od 2016. da je neka druga međunarodna liga premašila u potrošnji bilo koju od europskih 'velikih pet' tijekom nogometnog prijelaznog roka", izjavio je Izzy Wray iz Deloitteove Sportske poslovne grupe.

"Europski nogomet i dalje je mjerilo za igru ​​na globalnoj razini, a saudijsko ulaganje u igru ​​preusmjerit će svoj fokus na infrastrukturu, kako bi se podigla razina azijskog nogometa".

Za Neymara su potrošili najveći iznos

Ranije ove godine, Saudijski fond za javna ulaganja (PIF) najavio je Projekt ulaganja i privatizacije sportskih klubova koji uključuje prvake lige Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Nassr i Al-Hilal, s nizom vrhunskih igrača koji prelaze u saudijsku ligu.

PIF posjeduje 75 posto svakog od četiri kluba, dok njihove neprofitne zaklade posjeduju 25 posto svakog.

Mario Pašalić i Marko Livaja Turci žele dovesti Hrvata: Šalju novu ponudu za miljenika Hajdukovih navijača? divider

Najveći transfer u ovom razdoblju došao je od najuspješnijeg kluba u Saudijskoj Arabiji, Al-Hilala, koji je potrošio 90 milijuna eura da dovede brazilsku zvijezdu Neymara iz PS-a.

Osim Neymara, Al-Hilal je također potrošio veliki novac za potpis Aleksandra Mitrovića, Kalidoua Koulibalyja, Rubena Nevesa i Sergeja Milinković-Savića.

Hajdukovi igrači pozdravljaju Torcidu Hajdukov protivnik ovo nije očekivao: "Imamo preko 10 tisuća upita za ulaznice" divider

Saudijski prvaci Pro lige Al-Ittihad doveli su Karima Benzemu, N'Goloa Kantea i Fabinha, dok je Al-Nassr nakon Cristiana Ronalda doveo Otavija, Sadia Manea, Aymerica Laportea, Marcela Brozovića i Alexa Tellesa.

Al-Ahli, koji se vratio u Pro ligu nakon sezone u drugoj ligi, također je kompletirao niz potpisa velikih nogometnih zvijezda uključujući Gabrija Veigu, Riyada Mahreza, Roberta Firmina, Edouarda Mendyja, Alaina Saint-Maximina i Meriha Demirala.

Neke zvijezde su mi izmaknule

Unatoč svim svojim izdacima, SPL je ipak propustio neke od svojih najvećih ciljeva.

Mohamed Salah iz Liverpoola bio je meta Al-Ittihada, koji je navodno odbio ponudu vrijednu 150 milijuna funti (187,10 milijuna dolara) od strane Premier lige, dok se ambiciozne ponude Al-Hilala za Lionela Messija i Kyliana Mbappea nisu ostvarile.

Saudijska Arabija je posljednjih godina napravila velika ulaganja u nogomet, Formulu 1, boks, tenis i golf.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider