Nogometaš berlinske Herthe Salomon Kalou podigao je puno prašine live videom na svom Facebook profilu. Iskusni 34-godišnji igrač iz Obale Bjelokosti snimao je svoj ulazak i šetnju Herthinim trening-kampom, a puno pozornosti izazvalo je nepoštivanje preporuka oko sprječavanja širenja koronavirusa.

Kalou se tako u jednom trenutku rukuje s proslavljenim bosanskohercegovačkim napadačem Vedadom Ibiševićem, nakon čega je sjeo odmah pored njega. Razgovor dvaju veterana i ostatka suigrača odnosio se na smanjenje plaća zbog krize uzrokovane pandemijom, navodno veće nego što je to dogovoreno. 

Kalou je nakon toga upao u prostoriju klupskog liječnika koji je taman njegovom suigraču uzimao bris radi testa na koronavirus. On ga je upozorio da obriše video jer samo dvije osobe smiju biti u prostoriji.

Kalou je to i napravio, ali prekasno. Video se proširio internetom i postao je top tema njemačkih sportskih medija, a stigao je u osjetljivom trenutku kada je još nepoznato hoće li se i kada vratiti Bundesliga.

Nijemci su povratak Bundeslige planirali za 9. svibnja, ali Angela Merkel ipak je odgodila odluku. Ovaj video tako je stigao kao voda na mlin kritičarima nastojanja brzog povratka Bundeslige. Mediji spekuliraju da bi video mogao upropastiti plan povratka nogometa jer pokazuje kako se članovi kluba ne pridržavaju protokola koji je trenutačno na snazi.

Čeka se službeno priopćenje Herthe o cijelom slučaju. Novi sastanak političkog vrha na rasporedu je u srijedu 6. svibnja.

U Bundesligi je u tijeku masovno testiranje, a zasad su zabilježena tri pozitivna sličaja, sva tri iz Kölna - dva igrača i fizioterapeut. U 14 klubova nema zaraženih, a čekaju se još nalazi triju klubova. U 2. Bundesligi zabilježeno je sedam slučajeva.