Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Poput Cruyffa

Ajax ima novo čudo od djeteta: Rođen 2002., drugo kolo u nizu strijelac i puno obećava

Kopljanici su drugo kolo u nizu bili domaćini i to su maksimalno iskoristili osvojivši šest bodova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogometašima Ajaxa točno mjesec dana ostalo je do nastavka europske sezone. Nizozemski velikan na proljeće će igrati u Europskoj ligi, nakon što je u skupini Lige prvaka završio na trećem mjestu, iza Valencije i Chelseaja, a ispred Lillea.

Na startu nokaut-faze Europske lige čekaju ih dva sraza s Getafeom, ali prije tih dvoboja pred Kopljanicima je još puno izazova u Nizozemskoj. Svakako je najvažniji onaj prvenstveni, odnosno ostanak na vrhu Eredivisie i, ako bude moguće, povećanje prednosti pred pratnjom.

U tome su uspjeli ovog vikenda, kada su s 2:1 svladali Spartu Rotterdam i tako iskoristili poraz drugoplasiranog AZ Alkmaara na domaćem terenu, povećavši već u prvom kolu drugog dijela sezone prednost na šest bodova.

Centralni veznjak visok 190 centimetara

Ključni pogodak, kako se ispostavilo, u pobjedi Ajaxa postigao je Ryan Gravenberch, klinac koji je rođen 16. svibnja 2002. (!) godine. Gravenberch je u 60. minuti zabio za 2:0, što se pokazalo kao nedostižan zaostatak za Spartu, koja je do kraja utakmice uspjela tek ublažiti poraz.

Tako je taj 190 centimetara visoki veznjak nastavio tamo gdje je stao u posljednjoj utakmici prije zimske stanke u Nizozemskoj. Ajax je tada (22. prosinca) razvalio Den Haag sa 6:1, a Gravenberch je u toj utakmici postigao svoj prvijenac u prvoj momčadi Ajaxa, što će reći da je dva kola u nizu strijelac.

Sam po sebi to ne bi bio neki naročito impresivan podatak da se ne radi o mladiću koji je tek zakoračio u svijet profesionalnog nogometa. Gravenberch je do tog postignuća - zabiti za Ajax u dvije prvenstvene utakmice zaredom - stigao u dobi od 17 godina i 248 dana. Tek dvojici je to uspjelo u još ranijoj dobi nego Gravenberchu: Johanu Cruyffu i Geraldu Vanenburgu.

Teško je prognozirati i nemoguće pogoditi hoće li Gravenberch baš dosegnuti razinu spomenutog dvojca, ali nesporno je kako se radi o velikom talentu čije vrijeme tek dolazi. Inače, njegov primarni zadatak nisu golovi, već razigravanje suigrača, jer mu je primarna pozicija centralni veznjak. Sa svojom izrazitom visinom i lakim korakom podsjeća na bivšeg francuskog reprezentativca Patricka Vieiru...

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider