Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ŽELE IGRATI UTAKMICE

Rusi za sada odustali od izlaska iz UEFA-a, nadaju se dijalogu

Ruski nogometni savez ipak neće pristupiti Azijskoj nogometnoj federaciji.

Ruska nogometna reprezentacija (Foto: Afp)

Ruski nogometni savez (RFS) ipak nije ispunio svoje prijetnje izlaskom iz UEFA-e te je u petak objavio da želi oformiti radnu skupinu s UEFA-om za organizaciju povratka u međunarodna natjecanja, deset mjeseci nakon početka invazije u Ukrajini.

 

"Izvršni odbor Ruskog nogometnog saveza donio je odluku da predloži UEFA-i formiranje radne skupine", rekao je predsjednik RFS-a Aleksandar Dijukov na tiskovnoj konferenciji u petak u Moskvi, prenosi AFP.

Ruski klubovi i reprezentacija žele se natjecati

Prema njegovim riječima, ova skupina mora pronaći rješenja "kako bi se što prije riješilo pitanje povratka ruskih klubova i reprezentacija na službena međunarodna natjecanja".

"Proučavamo mogućnost povratka u UEFA-ina natjecanja", nastavio je, dodavši da će tri predstavnika iz UEFA-e, FIFA-e i MOO-a biti pozvani da sudjeluju u ovoj radnoj skupini.

"Za nas je važno sudjelovati u kvalifikacijskim utakmicama za Svjetsko prvenstvo 2026.", istaknuo je također Dijukov.

Ova objava dolazi nakon što je RFS posljednjih tjedana pojačao signale o mogućem odlasku iz UEFA-e radi pridruživanja Azijskoj nogometnoj konfederaciji (AFC), što bi imalo značajne financijske posljedice za ruske klubove. Dijukov u petak još nije u potpunosti isključio tu mogućnost, ako pregovori s UEFA-om propadnu.

Azija je i dalje opcija

"Možemo se preusmjeriti na Aziju, ali potrebna nam je odluka FIFA-e za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu 2026., brže ćemo pronaći dogovor preko ove radne skupine", objasnio je.

Za njega ova radna skupina s UEFA-om mora biti "znak da mostovi nisu prekinuti i da možemo pokušati pronaći rješenja za obnovu naših odnosa".

"Naravno, politika ima utjecaja na nogomet. Ali vidjet ćemo koliko", ustvrdio je Dijukov.

Ruska Federacija je 28. veljače, četiri dana nakon početka ofenzive Kremlja u Ukrajini, isključena iz svih natjecanja u organizaciji UEFA-e.

Početkom svibnja UEFA je objavila da "nijedan ruski klub" neće sudjelovati u europskim kupovima (Liga prvaka, Europska liga i Konferencijska liga) za sezonu 2022./2023., koja je trenutno u tijeku.

Sredinom rujna, RFS je također potvrdio da ne može sudjelovati u kvalifikacijama za Euro-2024, koje počinju u ožujku.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider