Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nagodio se

Ronaldo priznao prijevaru i dobio dvije godine zatvora: No neće iza rešetaka iz istog razloga kao i Messi

Cristiano Ronaldo nagodio se sa španjolskim pravosuđem u procesu koji se vodi protiv njega.

Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Španjolski El Mundo piše kako se portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo, koji se trenutno nalazi na Svjetskom prvenstvu, nagodio sa španjolskim vlastima u procesu koji se već duže vremena vodi protiv njega.

Riječ je o utaji poreza odnosno poreznoj prijevari za koju su bili optuženi mnogi poznati nogometaši, uključujući Lionela Messija i Luke Modrića.

El Mundo piše kako je Ronaldo priznao prijevaru te je dobio kaznu od dvije godine zatvora, ali ju ne mora služiti baš kao i Leo Messi koji je također osuđen na manju zatvorsku kaznu.

Ronaldo će platiti španjolskoj poreznoj upravi 18.8 milijuna eura nakon što se njegov odvjetnik nagodio s poreznicima. 

Ronaldo je optužen za utaju poreza u razdoblju od 2011. do 2014. godine. Državno odvjetništvo tvrdi da je osnivanjem fiktivnih tvrtki, poput one na Britanskim Djevičanskim Otocima, izbjegao platiti 14,7 milijuna eura poreza od prihoda dobivenih od sponzora i reklama.

Ronaldo je od početka tvrdio da je nedužan.Njegov odvjetnik José Antonio Choclán, koji u sličnom slučaju brani Luku Modrića, postigao je nagodbu s poreznom upravom. Prema pisanju novina AS on je bio ponudio plaćanje 14,7 milijuna eura a poreznici su tražili 28 milijuna eura kako bi se zatvorio slučaj. El Mundo sada navodi kako je postignut dogovor o 18,8 milijuna što uključuje traženi iznos poreza, kamate i kaznu.

El Mundo, pozivajući se na neimenovani izvor iz porezne uprave, objavio je vijest na dan kada Španjolska i Portugal igraju prvu utakmicu Svjetskog prvenstva u Rusiji. Navode kako je ovom nagodbom 33-godišnji Ronaldo priznao prijevaru te da će mu dvogodišnja zatvorska kazna, predviđena visinom utajenog poreza, biti pretvorena u novčanu kaznu jer ranije nije bio kažnjavan. El Mundo navodi da nagodbu još treba potvrditi novi direktor porezne uprave.

U Španjolskoj su za porezne prijevare veće od 120.000 eura predviđene zatvorske kazne. U slučaju da dvije strane nisu postigle sporazum bilo bi održano suđenje nakon Svjetskog prvenstva gdje je Ronaldu prijetila osjetno teža kazna ali i mogućnost da optužbe budu odbačene.

Podsjetimo, i Messi je prije par godina osuđen za istu stvar, ali po tamošnjem zakonu kazna zatvora za slične prekršaje do dvije godine se može služiti uvjetno.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider