Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
greška nad greškama

Prije 25 godina Ronalda su odbili zbog sitniša, ostalo je povijest

I legendarni Ronaldo je imao svog ''stručnjaka'' koji ga je procijenio na cifru koju danas mladi nogometaši potroše u noćnom izlasku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ronaldo Luís Nazário de Lima za mnoge je još uvijek najbolji kojeg su gledali. Ona legendarna sezona u Barceloni, pa pet mučnih godina u Interu koje su obilježile ozljede i onda nova eksplozija u dresu Real Madrida, svatko ga pamti po nečem drugom.

Gotovo nevjerojatno zvuči da nikad nije osvojio Ligu prvaka, a samo je dva puta osvajao prvenstva i to s Realovim Galacticosima 2003 i 2007. No zato je dva puta s Brazilom postao svjetski prvak, zabio je 15 golova na svjetskim prvenstvima i jednostavno osvajao svijet svojim driblinzima, brzinom i osmijehom. Trofeji nisu ono zbog čega ga ljudi pamte već taj rijetko viđeni talent kojeg su nažalost ozljede zaustavile da dosegne vrhunac.

U brazilskim medijima ovih se dana pojavila se zanimljiva informacija s početka njegove karijere. Ona spada u rubriku ''najveći promašaji klubova'', a ovaj put je to bio Sao Paulo. Slavni brazilski klub mogao je dovesti Ronalda za 15 tisuća dolara davne 1992. godine, no za ovog 16-godišnjaka to im se činilo puno.

Nije se proslavio ni Flamengo, klub za kojeg je ovaj dječak iz Rio de Janeira navijao od malena. Nije tada mladi Ronaldo obukao dres voljenog kluba i na kraju ga je prepoznao Cruzeiro i odveo u Belo Horizonte.

Jose Eduardo Pimenta Mezquita ime je predsjednika Sao Paula koji je tada odbio dovesti Ronalda. Skaut Joao Francisco Neto napisao mu je pismo.

''Imam jednog igrača u Riju. Nema još ni 17 godina i igra za mlađe selekcije Brazila. Centralni je napadač i može biti vaš za 15 tisuća dolara.''

Gazda Sao Paula nije mu ni odgovorio službeno, ali je poslao ponudu koja je iznosila sedam i pol tisuća dolara. Ronaldo je otišao u Cruzeiro gdje ga je prepoznala tada jako dobra skautska služba PSV-a čija je velika zvijezda Romario pomogao da dovedu u i Ronalda. Potom je pratio svog poznatog sunarodnjaka u Barcelonu i ostalo je povijest.

Svijet nogometa prepun je sličnih primjera gdje su i one najveće zvijezde na počecima svojih karijera od pojedinih velikih ''stručnjaka'' procijeni kao nedovoljno dobri ili preskupi. Zato i zaslužuju da se njihovo ime spominje u ovom negativnom kontekstu, čak i nakon 25 godina.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider