Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Posljednji od svoje vrste

Legendarni Ronaldinho objavio kraj karijere: Odlazak nogometnog čarobnjaka koji je zadivio svijet

Brazilski velemajstor koji je već za igračke karijere postao legenda i službeno odlazi u mirovinu.

Ronaldinho (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Brazilski nogometaš Ronaldinho (37) i službeno je objavio kraj karijere, potvrdio je njegov brat i agent Roberto Assis za brazilski O Globo. Njegov službeni oproštaj trebao bi se dogoditi nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji.

''Prestao je igrati, gotovo je. Napravit ćemo nešto veliko i lijepo nakon Svjetskog prvenstva, vjerojatno u kolovozu. Organizirat ćemo razne događaje u Brazilu, Europi i Aziji, naravno uključit ćemo i reprezentaciju Brazila'', rekao je Ronaldinhov brat.

Ronaldinho nije igrao za profesionalnu momčad od 2015. kada je napustio Fluminese, a prošlog je ljeta nakon jedne prijateljske utakmice izjavio da je ''prestar za povratak u akciju''. 

Punim imenom Ronaldo de Assis Morreira Gaucho, karijeru je počeo u brazilskom Gremiju, a Europi se predstavio 2001. u dresu PSG-a. Šira nogometna javnost upoznala ga je na Svjetskom prvenstvu 2002., kada je uz stare majstore Rivalda, Ronalda, Cafua, Roberta Carlosa i ostale bio jedan od glavnih igrača Brazila u pohodu do svjetske titule. Posebno se pamti njegov gol Davidu Seamanu ''iz svlačionice''.

Barcelona ga je kupila 2003., a u Kataloniji je proživio najbolje dane svoje karijere. S Barcom je osvojio dvije španjolske titule i Ligu prvaka, a postao je i najbolji igrač svijeta osvojivši Zlatnu loptu 2005. godine.

Nakon sjajnih dana u Barceloni uslijedio je pad njegove forme koju nikad nije u potpunosti vratio; europsku epizodu završio je u Milanu s kojim je 2011. osvojio zadnji naslov prvaka milanskog kluba. Ronaldinho se sa svega 31 godinom vratio u Brazil, gdje je igrao za Flamengo, Atletico Miniero i Fluminense, a između posljednja dva brazilska angažmana nastupao je i za meksički Queretaro.

Ronaldinho odlazi u službenu mirovinu kao igrač koji je obilježio jednu eru i osvojio srca mnogih obožavatelja nogometa. Unatoč sjajnim igrama i neupitnom majstorstvu Neymara, Coutinha i ostalih današnjih brazilskih zvijezda, za mnoge je ostao posljednji čistokrvni brazilski umjetnik, vječno nasmijani velemajstor koji je svojim potezima ''iz favele'' oduševljavao nogometni svijet i izluđivao protivnike.

O njegovu nogometnom umijeću možda i najbolje govori legendarna utakmica u Madridu kada je s dva gola uništio Real i zaradio aplauz prepunog Santiago Bernabeua. Iako je Lionel Messi kao njegov nasljednik u Barceloni, što se tiče statistike i osvojenih trofeja, debelo nadmašio Ronaldinha, zasad se ne može pohvaliti ovakvim priznanjem koje najbolje opisuje kakav je igrač bio Ronaldinho.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider