Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Prosinečki već u problemima u Zvezdi

Žuti optimistično poručio kako će sve srediti u HNS-u te da ga ne brine što još uvijek nema potrebne papire za rad...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Novi trener Crvene Zvezde Robert Prosinečki nije zabrinut zbog činjenice da formalno ne ispunjava uvjete za obnašanje te dužnosti jer nema odgovarajuću trenersku licencu.

>> Prosinečki: Nisam diktator, ali tražim disciplinu

Večernje novosti objavile su da će Udruženje trenera Nogometnog saveza Srbije (FSS) kontaktirati svoje kolege iz hrvatske kako bi provjerili licencu Prosinečkog.

"Nema tu nikakvih problema, u HNS-u ću uskoro riješiti svoj status," izjavio je Prosinečki.

Sportal.rs prenosi izjavu Vatroslava Mihačića, direktora trenerske škole HNS-a, po tom pitanju. "Nakon igračke karijere, Prosinečki se nije školovao na našoj akademiji, već je odlučio završiti Višu trenersku školu pri Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu. Sa tom diplomom on, po propisima UEFA, ne može raditi u inozemstvu, u ovom slučaju u Crvenoj zvezdi. Može samo biti pomoćnik u Hrvatskoj ili prvi trener momčadi iz niže lige. To što je on bio reprezentativac i igračka veličina ne znači ništa, jer su propisi UEFA vrlo jasni. Čak i ako upiše tečaj za dobivanje PRO licence, on neće imati privilegiran status, međutim, ne bih tu bio izričit, jer može da doći do dogovora u trokutu HNS-FSS-Prosinečki," izjavio je Mihačić.

Žuti će najvjerojatnije dobiti dozvolu

U istom izvještaju stoji da će Prosinečki ipak vjerojatno dobiti potrebnu licencu PRO kategorije, što su nagovijestili predsjednik HNS-a Vlatko Marković i predsjednik Udruženja trenera FSS-a Ljupko Petrović, koji je Prosinečkom bio trener u Crvenoj zvezdi 1991. godine, kada je beogradski klub osvojio naslov prvaka Europe.

"Rečeno mi je da Prosinečki ima potrebne papire i da će ih vrlo brzo donijeti u Beograd, kada će ih pokazati komisiji za licenciranje trenera. Špekulacije o tome da ne može voditi Crvenu zvezdu su zlonamjerne i netočne", kaže Ljupko Petrović.

Predsjednik Udruženja trenera Nogometnog saveza Srbije je podsjetimo, u srijedu izjavio kako će zakazati sastanak s čelnicima Zvezde kako bi ustanovio posjeduje li Prosinečki adekvatnu diplomu za rad u srpskom nogometu.

Prema propisima u Srbiji, za vođenje bilo koje prvoligaške momčadi potrebna je PRO-licenca ili barem upisani kurs Škole trenera FSS-a na toj razini. Prosinečki ne posjeduje odgovarajuću PRO-licencu, tvrdi Sportski žurnal, u čemu Udruženje trenera FSS-a vidi problem koji bi ga mogao onemogućiti da sjedne na klupu Crvene zvezde kao šef stručnog stožera.

Ako ne dobije licencu, bit će pomoćni trener

'Hrvatski nogometni savez priznaje Višu trenersku akademiju Kineziološkog fakulteta, pa treneri s ovom diplomom mogu raditi u hrvatskom nogometu. Pritom, prema propisima HNS-a, Prosinečki može kao istaknuti reprezentativac i sudionik više Mundijala dobiti preko reda licencu za rad u hrvatskom nogometu i bez pohađanja visoko-stručnih škola. Obzirom da je igrao na svjetskim prvenstvima 1990., 1998. i 2002., trener Crvene zvezde stekao je uvjet za licencu u rad u hrvatskom nogometu. FSS ne priznaje takve metode rada, već inzistira na diplomi Škole trenera i posjedovanju određene licence. Prosinečki nije prošao taj put i to bi mogao biti problem, koji će sljedećih dana rješavati Ljupko Petrović i čelnici Crvene Zvezde'', piše Sportski žurnal.

Ukoliko, ipak, Prosinečki ne dobije potrebnu licencu, mogao bi čak i tada obnašati svoju dužnost, formalno kao pomoćni trener, dok bi se u protokolu kao glavni trener vodio Žarko Đurović, koji se vratio u Crvenu zvezdu, te će obnašati dužnost asistenta Prosinečkom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider