Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Lova u vjetar

Rizik posla: Deset transfera koje svijet nogometa pamti kao 'žali Bože novca'

Hoće li se i ovog ljeta uprava nekog kluba pokajati zbog krive procjene?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

S ljetnim transferima gotovo da smo tek počeli, a na samo petnaestoricu je igrača već potrošeno preko pola milijarde eura. Ukoliko ste propustili o kojim je to nogometašima riječ, sve ćete ih naći u ovome članku, baš kao što ćete na našim stranicama moći pratiti i sva buduća zbivanja na tržištu.

Uostalom, čini se da se oni najveći transferi tek spremaju, jer posljednji tračevi govore da je Manchester Utd. spreman izdvojiti stotinu milijuna eura na Paula Pogbu, onog istog igrača kojem je prije četiri godine Sir Alex Ferguson rekao da može otići u Juventus - besplatno!

Skupa greška, slažemo se, baš kao što ćete se i vi složiti da je riječ o riziku posla i da nije čuveni Škot jedini koji je u zadnjih tridesetak godina griješio i donosio krive procjene.

Dapače, nogometna povijest pamti jako puno novčanica bačenih u vjetar, pa smo se upravo iz tog razloga prisjetili deset transfera koje je napoštenije svesti pod zajednički nazivnik "žali Bože novca".

Andy Carroll iz Newcastlea u Liverpool za 41 milijun eura

Tek što su prodali Fernanda Torresa u Chelsea, čelnici Liverpoola su pohitali kupiti novog napadača kako bi umirili navijače, ali su baš natrčali na krivog čovjeka.

Daleko od toga da su u Carrollu dobili šeptrlju, ali činjenica je isto tako da je bilo suludo učiniti tog stasitog Engleza u tom trenutku osmim najskupljim igračem na svijetu.

Bez namjere da Carrolla vrijeđamo, za takvo što ipak nije bio kapacitet, uostalom Liverpool ga se riješio nakon samo 58 utakmica tijekom kojih je zabio 11 golova.

Fernando Torres iz Liverpoola u Chelsea za 60 milijuna eura

Stigao je na Stamford Bridge kao jedan od najboljih igrača na svijetu, a ispraćen je bez puno suza. Na prvi pogodak u novom dresu je čekao 903 minute, te je izgubio samopouzdanje do te mjere da su neki njegovi promašaji gledatelje bacali na koljena od smijeha.

Iako se s vremenom ipak nekako prilagodio Chelseaju, pa čak i zabio nešto važnih golova, realno rečeno, ispao je veliko razočaranje.

Andrij Ševčenko iz Milana u Chelsea za 44 milijuna eura 

Baš kao i njegov prethodnik, Ukrajinac Andrij Ševčenko. I njega je Roman Abramovič kupio za dana kada je bio jedna od najsjajnijih zvijezda na nogometnom nebu, ali je i on po dolasku potonuo u prosječnost. 

Pričalo se svašta, pa i to da je Ševčenka 'ubio' Jose Mourinho kojemu navodno nije bilo po volji to što ga je Abramovič doveo bez njegovog dopuštenja.

Jonathan Woodgate iz Newcastlea u Real 16 milijuna eura

Nikad i nitko neće shvatiti što je bilo u glavama čelnika Reala kada su dovodili Woodgatea. Daleko od toga da je Englez bio loš branič, ali nesretnika su toliko tukle ozljede da je rizik bio pregolem.

I doista, zbog ozljeda je na debi čekao 516 (!) dana, a kada je napokon ušao u igru protiv Athletica, zabio je autogol i zaradio crveni karton. Gle čuda, riješili su ga se nakon samo 14 nastupa.

Robinho iz Real Madrida u Manchester City za 42.5 milijuna eura

Robinha je svojedobno sam Pele imenovao svojim nasljednikom, međutim odlazak u Manchester City bio je početak kraja njegove karijere.

Prva sezona u dresu 'građana' čak i nije bila toliko loša s obzirom na to da je bio prvi strijelac momčadi s 14 pogodaka, ali u nastavku je sve pošlo po zlu.

Ozlijedio se, ispao iz momčadi, pa ga je City poslao na posudbu u Santos. Po povratku je prodan u Milan u kojemu je odbrojao posljednje dane u Europi.

Juan Sebastián Verón u Manchester United za 33 milijuna eura

Veron je u Italiji 'razvaljivao'. Igrao je do te mjere sjajno da se Ferguson naprosto u njega zaljubio i učinio ga tada najskupljim transferom u Premier ligi. Na veliku Fergusonovu žalost, Veron se na engleski nikada nije prilagodio, te su brojni ispravno zaključili da je Argentinac napravio krivi potez kada je napustio Lazio.

Ferguson ga je svesredno branio, jednom je čak i njegove kritičare nazvao idiotima, ali je Veron već nakon dvije sezone napustio Old Trafford. Otišao je u Chelsea u kojemu se također izgubio.

Denilson iz São Paula u Betis za 25 milijuna eura

U ljeto 1998. godine Denilson je postao (tada) najskuplje plaćeni igrač u povijesti. I doista, Brazilac je u domovini plijenio nastupima, međutim već nakon par mjeseci u Španjolskoj je postalo jasno da je Betis kupio mačka u vreći.

Je, možda smo se ružno izrazili, ali budući da je ovaj krilni veznjak u gotovo 200 utakmica zabio tek 13 pogodaka, pa s Betisom dočekao i ispadanje u drugu ligu... 

Ricardo Quaresma iz Porta u Inter za 18.6 milijuna eura

Quaresmu nismo uvrstili na listu iz neke osvete zato što je zabio Hrvatskoj i izbacio je s Eura, već zato što se od njega puno više očekivalo. 

Uostalom, sjetit će se neki, bilo je i onih koji su ga rado uspoređivali s Cristianom Ronaldom, međutim takvi su komplimenti nestali jednom zavijek nakon što mu je uručen Bidone d'oro.

Da, već nakon prve sezone u Interu proglašen je najvećim razočaranjem u Serie A.

Keirrison iz Palmeirasa u Barcelonu za 14 milijuna eura

Keirrison, tko? Da, dobro ste pitali. A ne tako davno taj je je napadač proglašen najvećom nadom u Brazilu. Uostalom, 2008. je s 19 godina uz 23 postignuta pogotka postao najmlađi prvi strijelac u povijesti Serie A, što je i privuklo Barcelonu da ga dovede iz Palmeirasa. 

Na žalost Katalonaca, ispostavilo se da je to bila greška koju su pojedini kasnije nazvali "najgorom odlukom u povijesti kluba", a Keirrisonova je karijera do te mjere otišla nizbrdo da se nedavno mučio tražeći angažman na Tajlandu!

Diego iz Werdera u Juventus za 24.5 milijuna eura

Još jedan nesretan brak. Sve je slutilo da će Diego postati jedan od najboljih veznih igrača na svijetu, no odlazak u Torinu ga je stajao blistave karijere. Na Juventusov se nogomet nikad nije prilagodio, pa su na kraju svi zaplakali. Stara dama zbog uloženog novca, a Diego zato što je po njega sve potom pošlo nizbrdo. 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider