Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
danas ga svi žele

Vaha i Pogbin brat o Mahrezu: Jedan ga 'otkrio', drugi naučio ponašanju

Riyad Mahrez jedna je od naljepših priča ovogodišnje Premierlige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok Leicester City nezadrživo juri prema senzacionalnom naslovu prvaka, o njegovim herojima ne prestaju izlaziti priče koje su itekako zanimljive. O životu Jamieja Vardyja Englezi već planiraju snimiti film, N'Golo Kante je kao 'novi Makalele' trebao igrati za Real, a Riyada Mahreza žele svi europski velikani.

25-godišnji Alžirac eksplodirao je početkom ove sezone, a prije dvije godine stigao je Leicester City dok su još ovi igrali u drugoj ligi. Tada je mislio da se radi o ragbi klubu, a danas su pred osvojanjem naslova koji bi bio vjerojatno najveća senzacija u povijesti engleskog nogometa.

Bivši trener Dinama i izbornik alžirske reprezentacije Vahid Halilhodžić kaže kako ga je prvi pozvao u reprezentaciju Alžira i zbog njega trpio i velike kritike.

''Uh, sasvim sam slučajno došao do Riyada Mahreza. U razgovoru s jednim bivšim trenerom Christopheom Delmotteom saznao sam kako u Le Havreu igra jedan zanimljiv Alžirac. On je ubrzo bio transferiran u Leicester koji je tada igrao u drugoj engleskoj ligi. Riyad Mahrez nije ni ondje puno igrao, ali je bio zanimljiv. Pratio sam ga, baš me nekako zainteresirao. Odmah se vidjelo kako je strašan tehničar, kako zna sve s loptom'', kazao je Halilhodžić ističući kako je početkom ožujka 2014. godine počeo ulaziti s klupe i skupljati malu minutažu za Leicester.

''Vidio sam da ima kvalitetu, ali i da je tehnički superioran igrač. Bio je profinjen dribler, ali igrač bez snage i moći na travnjaku. Ipak, osjetio sam veliki potencijal, pa ga pozvao na širi popis igrača za SP u Brazilu'', kazao je Vaha dodajući kako je to donijelo i burne reakcije alžirskih medija.

''Bila je to neviđena bura protesta, ali meni i strašan pritisak. No, kako je druga engleska liga ranije završila, Mahrez se prvi pojavio na pripremama uoči SP-a. Tada još nije imao niti jedan nastup za reprezentaciju, a mi smo individualno radili gotovo mjesec dana. To je igrač koji stvara razliku. A takve svatko voli. Dobro, tada još nije igrao na današnjoj razini, ali me ne čude njegove predstave u Premier ligi. I već tada sam osjetio kako njegovim pozivanjem nisam pogriješio. Pa sam ga odlučio i pozvati među 23 igrača za SP'', naglasio je Vaha.

Danas je Mahrez jedan od najtraženijih igrača na svijetu kojeg žele Real Madrid, Barcelona, Manchester City, PSG..., no život ga nikada nije mazio i sve što je postigao, postigao je sam. Mahrez je rođen u Francuskoj u siromašnom predgrađu Pariza, Sarcellesu. Imao je 15 godina kada mu otac Ahmed nije preživio srčani udar. Od tada se morao snalaziti na različite načine kako bi preživio pa je uz redovite treninge morao raditi kako bi prehranio obitelj.

Uzor Zidane, a cimer Pogbin brat

Mahrezu je oduvijek bio uzor također podrijetlom Alžirac Zinédine Zidane. Iako je danas postao slavan, njegovi prijatelji kažu kako se ništa nije promijenio. Njegov najbolji prijatelj, Alžirac Nasim, koji drži frizerski salon u Sarcellesu, kaže kako je Mahrez ostao isti kakav je bio i prije nego što je postao slavan.

''Kada god dođe kući, navrati u moj skromni salon na frizuru. Zbog njega gotovo svi alžirski doseljenici i fanovi dolaze u moj salon tražiti i da im napravim frizuru kakvu radim i Mahrezu. Dolaze mi čak i iz Belgije'', govori Nasim ističući kako nikada nije sumnjao da će Mahrez postati velik igrač.

''Često se rasplačem kada zabije gol. Jako dobro znam kako se osjeća u tim trenucima. Njegova veličina je što mu slava nije udarila u glavu. Kada dolazi u kvart, druži se sa svim svojim prijateljima što god oni radili i uvijek nađe vremena za razgovor i druženje'', ponosan je Nasim na svog prijatelja Mahreza.

Nogometnu karijeru Mahrez je počeo 2004.godine u klubu EES Sarcelles i to sasvim slučajno jer se htio maknuti s ulice kako ne bi upao u kriminal. Taj klub je danas toliko ponosan na Mahreza da po njemu želi nazvati svoj stadion gdje je Mahrez odigrao svoju prvu utakmicu. Nakon EES Sarcelles Mahrez je prošao u klub Quimper.

Toliko plakao da im ga je bilo žao

Imao je tada samo 18 godina i klub nije s njim htio potpisati ugovor jer nisu imali dovoljno novca. Toliko je bio razočaran da je nazvao mamu i cijelo vrijeme plakao na telefon. Klubu je bilo žao što je Mahrez toliko plakao te su se sažaliti nad njim i uspjeli pronaći nekakva sredstva te potpisati ugovor.

Ljubitelji nogometa danas ne znaju mnogo o Mahrezu te da su njegove suze i mukotrpan rad dovele do onoga što i gdje je on danas. U klubu Quimper ostao je šest mjeseci. Njegov tadašnji cimer, u malom stanu u centru grada, bio je igrač Matthias Pogba, brat Paula Pogbe. Pogba za Mahreza kaže kako se u početku nisu slagali jer je bio izuzetno neuredan, za razliku od njega koji je bio jako pedantan.

''Jako mi je smetalo kod njega što je znao ostaviti tanjure na stolu nakon jela i otići. Ali, nakon dva mjeseca doveo sam ga u red i postali smo veliki prijatelji. Ono što smo imali zajedničko da smo obojica voljeli pečeno meso i pomfrit, a niti jedan nije znao kuhati. Tako smo živjeli šest mjeseci samo na mesu i krumpiru. Zbog toga je on danas ovako mršav te ima sreću što ima fantastično znanje i tehniku pa mu građa tijela ne predstavlja problem'', kazao je Pogba naglašujući kako će Mahrez postati jedan od najvećih igrača svijeta samo da dobije još malo na težini.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider