Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nevjerojatna priča

Revolucionirao je nogomet svojim izumom, FIFA ga je izbjegavala, a danas mu moraju isplatiti milijune

FIFA morat će Brazilcu Heineu Allemagneu isplatiti novčanu odštetu u još nepoznatom iznosu jer je izumio sudački sprej.

Sudac koristi sprej prilikom postavljanja živog zida (Foto: Afp)

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) morat će Brazilcu Heineu Allemagneu isplatiti novčanu odštetu u još nepoznatom iznosu jer je izumio sudački sprej, tvrdi njemačka agencija DPA, a prenosi STA.

Allemagne je izumio sprej koji širom svijeta suci koriste za označavanje pri izvođenju slobodnih udaraca, a nakon godina pravnih bitaka kojima je tražio odštetu od FIFE, dobio je spor.

Igor Pajač pokazuje crveni Mikanoviću Hajdukova nutricionistica kažnjena zbog guranja Pajača: Splićani su tvrdili da sudac laže i tražili reakciju HNS-a divider

U utorak je Vrhovni sud Brazila odbio FIFA-inu žalbu i naredio savezu da plati odštetu Allemagni i njegovoj tvrtki Spuni Comercio de Produtos Esportivos zbog nepropisnog korištenja njegovog izuma.

23 godine se borio za svoja prava

Allemagne je 2000. izumio sprej kojim suci označavaju poziciju slobodnog udarca i živog zida. Sprej koristi južnoamerička nogometna konfederacija CONMEBOL od 2009. godine, a prva ga je upotrijebila FIFA na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Allemagne je FIFA-u optužio za zlouporabu patentiranog proizvoda i od nje tražio 37 milijuna eura, a još nije poznato kakvu će odštetu platiti FIFA.

"Pobijedio sam FIFA-u u svakom pogledu. Ovo je priča o Davidu i Golijatu. FIFA je div, a bila je to 23-godišnja bitka", rekao je Allemagne za Globo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider