Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
rijetka presuda

Bivši trener mora Dinamu isplatiti 220.000 eura: Ovakva presuda nije viđena 15 godina

Rene Poms mora isplatiti Dinamu 220 tisuća eura.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bivši trener Dinama Rene Poms morat će Dinamu isplatiti 220 tisuća eura jer je švicarski Vrhovni sud poništio odluku Suda za sportsku arbitražu u Laussanei, pišu Sportske novosti.

Dinamo je u ožujku 2020. godine raskinuo ugovor s Reneom Pomsom, koji je u to doba bio član stručnog stožera Nenada Bjelice. Uslijedio je sudski spor pred FIFA-om, u kojem je Austrijac tužio Dinamo za novčani iznos od 360 tisuća eura.
Modri su smatrali kako taj spor nije u nadležnosti FIFA-e jer su Dinamo i Poms ugovorno dogovorili nadležnost Arbitražnog suda HNS-a, no FIFA je presudila u Pomsovu korist i naredila Dinamu da mu uplati 180 tisuća eura.

Oleksandr Drambajev Osijek nastavlja lov na pojačanja: Sportski direktor napustio pripreme, stiže igrač Šahtara? divider

Modri to nisu prihvatili i podnijeli su žalbu protiv Pomsa i FIFA-e pred Sudom za sportsku arbitražu u Lausannei, međutim i taj je sud poslije gotovo dvije godine sporenja odbio Plave i morali su Pomsu isplatiti ukupno 220 tisuća eura zbog kamata i troškova postupka.

Ali Dinamo nije stao ni tu, već je podnio građansku žalbu pred švicarskim Vrhovnim sudom tražeći poništenje odluka suda za sportsku arbitražu zbog brojnih povreda postupka.

Mario Carević Šibenik predstavio novog trenera: Na klupu stiže bivši igrač Hajduka divider

Treba istaknuti da prema statistici tog suda čak 97 posto godišnjih predmeta koji se podnesu pred švicarskim Vrhovnim sudom završava odbijajućim odlukama protiv podnositelja zahtjeva. Drugim riječima, u samo 3 posto slučajeva stranke uspiju u sporu pred tim sudom.

Statistika je u takvim slučajevima poražavajuća za one koji tuže jer praktički 15 godina Vrhovni sud nije poništio nijedan sličan slučaj, međutim ovaj put odlučio je poništiti odluku suda u Laussanei i presuditi za Dinamo protiv Pomsa i FIFA-e.

Torcida Hajduk dobio kaznu za izgrede na utakmici protiv Šibenika divider

"Ovo je velika stvar ne samo za Dinamo nego i za Hrvatski nogometni savez. Odluka CAS-a između ostalog zasnivala se i na tome da Arbitražni sud HNS-a ne jamči pravedne postupke zbog određenih manjkavosti u Pravilniku o radu Arbitražnog suda HNS-a, kao i da arbitre HNS-a nije imenovao na valjan način Izvršni odbor HNS-a, pa da je stoga FIFA bila nadležna za ovaj spor.

No s druge strane, ja sam smatrao da Arbitražni sud HNS-a jamči pravedne postupke jer svoje postupke vodi sukladno Zakonu o Arbitraži Republike Hrvatske, s kojim je Pravilnik o radu Arbitražnog suda HNS-a u cijelosti usklađen, te da je arbitre HNS-a imenovao na zakonit način Izvršni odbor HNS-a.

Također, jedan od razloga za osporavanje ove odluke CAS-a bio je taj što je nakon završetka postupka pred CAS-om njihova Komisija za izuzeće po prethodnom prijedlogu FIFA-e odlučila promijeniti arbitra kojeg je predložio Dinamo i potom u predmet imenovati drugog arbitra, a što je po našem mišljenju bilo nedopustivo i pravno nevaljano.

Ovaj predmet najbolji je dokaz da je pravda spora, ali dostižna te da nikad ne treba odustajati, a što se tiče trenera Renea Pomsa, očekujem u sljedećim danima povrat novčanog iznosa koji mu je uplatio Dinamo, s obzirom na to da je odluku CAS-a u cijelosti poništio švicarski Vrhovni sud", rekao je odvjetnik koji je u sporu zastupao Dinamo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider