Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
PUNO POSLA KOD ŽUTO-CRNIH

Remont u Dortmundu: Haaland odlazi, ali već su dogovorena tri nova igrača

Borussia Dortmund već neko vrijeme radi na tome da se odlazak glavne zvijezde što manje osjeti.

Haaland, Bellingham i Schulz (Foto: Afp)

Već neko vrijeme jasno je bilo kako Erling Haaland iduće sezone neće biti članom dortmundske Borussije. Najtraženiji napadač svijeta u dvije i pol sezone napravio je velike stvari u drugom najboljem njemačkom klubu, ali činjenica je kako je tu sredinu prerastao.

Iako 60 milijuna eura djeluje kao nešto daleko ispod cijene za 21-godišnjaka kojeg Transfermarkt procjenjuje na vrijednost od 150 milijuna eura, u pitanju je klauzula bez koje bi Norvežanin u Dortmund teško krajem 2019. godine i završio. I bili su oni spremni na to, bilo je jasno da ga ne mogu zadržati, ali niti dobiti onoliko koliko bi dobili da klauzula ne postoji.

gol expired Pozadina spektakularnog transfera: Dva razloga zbog kojih je Haaland izabrao Manchester City divider

Počeli su se u Dortmundu tako već ranije pripremati na vrijeme bez Haalanda, ali i još nekih igrača. Poznato je već od ranije kako klub napušta ikona Marcel Schmelzer, ali i Axel Witsel. Postoji također i mogućnost da klub napusti Jude Bellingham, no trenutno su također velike šanse da se mladi Englez dodatno izgradi kroz još jednu sezonu na Wesfallenu.

Neovisno o tome, neke prve promjene već su napravljene. U klub dolazi novi stoperski par koji bi odmah mogao postati prvim opcijama. 

Tri pojačanja već su u knjižici

Već ranije dogovoren je dolazak 22-godišnjeg Nica Schlotterbecka. Ovaj novi njemački reprezentativac i član najugodnijeg iznenađenja sezone, Freiburga, doći će u transferu vrijednom 20 milijuna eura. Budući da je dogovoren i dolazak Nicklasa Sülea iz Bayerna, i to besplatno, realno je da pokušaju utržiti i Manuela Akanjija, s ciljem pojačavanja nekih drugih pozicija. Uostalom, tu je i Mats Hummels.

Da su na sve bili spremni svjedoči i transfer kojeg su odradili samo par sati nakon što je odlazak Haalanda postao služben. Iz Red Bull Salzburga za 30 milijuna eura doći će Samuel Adeyemi, 20-godišnjak koji je ove sezone u 27 ligaških nastupa upisao 19 pogodaka i sedam asistencija, a tri pogotka i dvije asistencije dodao je u Ligi prvaka. Simbolično je kako zamjena za Hallanda dolazi iz istog kluba iz kojeg je Norvežanin doveden.

Najviše će se trebati uložiti u sredinu

Borussia će svakako najviše poraditi na pojačavanju veznog reda, a za vjerovati je kako će se još jednom okrenuti mladim igračima. Uostalom, upravo na mladim igračima imaju par stotina milijuna eura koje bi u idućim sezona trebale završiti na njihovom računu. U prvom planu Giovanni Reyna, Bellingham te Youssoufa Moukoko, igrači redom stari 19, 18 i 17 godina.

Ako za neki klub možemo biti sigurni da će uspješno preboljeti odlazak najboljeg igrača, onda je to svakako Borussia Dortmund. Kako su preboljeli odlazak Jadona Sancha, osvojivši više bodova nego prošle sezone, uz bolji ligački plasman, tako će odraditi i ovo.

Za sve to zaslužna je sjajna strategija koju imaju. Što im treba za srušiti Bayern ili se barem upustiti u ravnopravnu borbu? Trenutno ipak nešto više od toga.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider