Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
čop ispred ronalda

Analiza: Skupi trojci Reala i Barce precijenjeni!

Zanimljiva statistička analiza o efikasnosti napadača u španjolskoj Primeri pokazala je da su ubojiti trojci Reala i Barcelone zapravo vrlo neefikasni

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Posljednjih nekoliko sezona napadi Barcelone i Real Madrida smatraju se najopasnijim na svijetu. MSN (Messi, Suarez, Neymar) i BBC (Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo) ulijevaju strah u kosti svakoj obrani, no jesu li i koliko zaista efikasni otkrila nam je španjolska agencija za nogometnu statistiku Futbol Avanzado.

"Samo jedan od šestorice napadača Barcelone i Reala nalazi se u Top 10 najefikasnijih napadača Primere", stoji u analizi napadača koji zabijaju puno pogodaka, ali im za to treba i jako puno pokušaja.

Suarez zadovoljava, Neymar očajno loš

Analiza je napravljena na način da se izračuna koliko je udaraca potrebno jednom napadaču prije nego postigne pogodak. Prema toj statistici najefikasniji napadač Primere je Celtin Iago Aspas, kojem su u prosjeku potrebna svega 3,62 šuta prema golu prije nego njegova lopta pronađe put do mreže.

Statistika je pokazala da samo jedan od šestorice napadača Barcelone i Real Madrida može nositi epitet ubojiti. Luis Suarez (Barcelona) u prosjeku treba 4,06 udaraca prema golu za zatrese mrežu, a prvi iza njega, na tek 14. mjestu, je njegov suigrač Lionel Messi (5,20 pokušaja).

Treći dio MSN trojca, Neymar, je tek 42. i treba mu nevjerojatnih 10,17 šuteva u prosjeku prije nego postigne pogodak.

BBC užasan, najefikasniji napadač grije klupu

Realove prve špice ne nalaze se ni u Top 25! Prvi na popisu je Cristiano Ronaldo na 26. mjestu, a njemu je potreban 6,81 udarac prije nego zabije. Odmah iza njega je Gareth Bale, koji zabija iz svakog sedmog udarca prema golu. Najlošiji, na 37. mjestu, je Benzema, koji u prosjeku opali 8,40 lopti prema golu prije nego se upiše u strijelce.

Upravo je francuski napadač glavna tema rasprave kod navijača i kritičara Reala. Mnogi vjeruju da Alvaro Morata zaslužuje biti prvi napadač Kraljevskog kluba, a to dokazuje ova statistika. Naime, njemu su potrebna svega 4,50 udarca prije nego zatrese suparničku mrežu.

Zanimljivo, Celta ima jedan od najefikasnijih napada u ligi. Aspasa smo već spomenuli, a već na 8. mjestu, sa svega 4,67 potrebna pokušaja prije nego zabije, nalazi se John Guidetti. Odmah iza Celte je napad Atletico Madrida, koji predvode Fernando Torres i Gameiro. Oni su zauzeli 4. i 5. mjesto s 4,20, odnosno 4,33 pokušaja prije postizanja pogotka.

Na popisu se nalaze i Hrvati - Marko Livaja i Duje Čop. Napadač Las Palmasa Livaja zauzeo je 15. mjesto jer mu za postizanje pogotka treba 5,25 pokušaja, dok je Duje Čop, napadač Malage, na 19. mjestu s prosjekom od 6,29 udaraca prema vratima prije upisivanja u listu strijelaca.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider