Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dragulj Madrida

Real ponosno objavio svoje novo čudo: Pogledajte spektakularan prizor koji oduzima dah

Real Madrid objavio je video u kojem je prikazano na koji način funkcionira spektakularni sustav za uvlačenje travnjaka novog Santiaga Bernabeua…

Florentino Perez (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Radovi na totalnoj obnovi Santiago Bernabeua daleko su odmakli. Kada bude završen, a očekuje se da će to biti u drugoj polovici 2022., mitski Realov stadion dobit će potpuno novi eksterijerni izgled, ali i interijer će biti bitno promijenjen.

Real je podigao veliki kredit kako bi financirao obnovu Bernabeua, koji će otplaćivati desetljećima, a s kamatama će se cifra približiti 800 milijuna eura. S brojnim novim sadržajima, od restorana i barova do butika i hotela, Realovi čelnici očekuju da će novi Bernabeu postati tvornica novca te da otplata kredita neće biti problem.

gol expired Ludnica u Splitu, Poljud za Ruse je rasprodan! 30 tisuća ljudi zajedno će krenuti prema stadionu za Vukovar divider

Madriđani ponosno ističu da će to biti stadion 21. stoljeća, primjer digitalne budućnosti. Bit će opremljen videozaslonom od 360 stupnjeva te pokretnim krovom.

Među mnogobrojnim „čudesima“ izdvaja se mogućnost sklapanja terena i spremanja u posebnu komoru.

Kako u Realu namjeravaju da stadion živi 24 sata dnevno i da se na njemu održavaju događaji koji nemaju veze s nogometom, od drugih sportova do koncerata, sajmova i kongresnih okupljanje, od vitalnog je značaja mogućnost brzog micanja i vraćanja travnjaka u prvobitni položaj.

To nije tako jednostavno jer se Realov stadion nalazi praktički u centru Madrida i okružen je ulicama i zgradama, pa nema prostora da se travnjak na jednostavan način izvuče pokraj stadiona, kako je to recimo sa stadionom Schlakea u Gelsenkirchenu.

Naravno da je u cijeloj priči najbitnije da travnjak ostane netaknut, odnosno besprijekorno očuvan. Projektanti su našli rješenje. Napravljen je impresivan sustav koji Realov stadion pretvara u arhitektonski dragulj. Travnjak se može automatski sklopiti i vertikalno naslagati u specijalnu komoru koja se nalazi ispod površine terena, tik uz najdonju etažu tribine.

gol expired Ispovijest člana Vatrenih: "Htio sam zgrabiti trenera. Slali su faksove drugima da me se riješe" divider

Travnjak u toj dubokoj komori ima sve potrebne uvjete da ostane u savršenom stanju; od sustava prozračivanja i zalijevanja do tretmana ultraviolentnim zrakama koje simuliraju sunce.

U Realu očekuje da će novi stadion i njegovi brojni sadržaji privući još više turista, koji su i dosad u velikom broju posjećivali Realov stadion, u kojem se nalazio muzej i fan-shopp. Temeljiti obilazak stadiona donosio je Realu sjajnu zaradu. Jedna od novih atrakcija jamačno će biti i prizor rasklapanja i sklapanja stadiona.

Madriđani su pustili u opticaj video u kojem je sve potanko objašnjeno.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider