Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Podigla se prašina

Real i Barca šokirali Španjolsku: Mnogi smatraju da je ovo velika sramota

Barcelona i Real Madrid uveli su mjere o zabrani ulaska suparničkih navijača na njihove stadione s obilježjima…

Derbi Barcelone i Real Madrida na Camp Nouu (Foto: Afp)

Uoči četvrtfinala Kupa kralja isplivala je na površinu kontroverzna odluka dvaju najvećih španjolskih klubova Real Madrida i Barcelone.

Real na Santiago Bernabeuu dočekuje gradskog suparnika Atletico, a Barca na Camp Nouu baskijski Real Sociedad. Oba kluba imaju veliki broj navijača pa je priča došla u fokus medija i javnosti.

Naime, i Real i Barca nedavno su donijeli odluku da na ovaj ili onaj način zabrane ulazak gostujućim navijačima na njihove stadione u dresovima ili s rekvizitima protivničkih momčadi. Ta je odluka podigla veliku prašinu na Pirinejima, mnogi je nazivaju sramotnom.

Marca se najviše raspisala o tome, a ubrzo su reagirali i Real i Barca. Posebice se Real žestoko obrušio na Marcu. Madridski klub objavio je priopćenje u kojem demantira navode madridskog dnevnika, no Marca je ostala pri svome. Uglavnom, radi se o tumačenju pravilnika.

Real i Barca podigli prašinu

Kako god, mjera je u skladu sa zakonom, ali predstavlja ozbiljan presedan. Mnogi konstatiraju da je antinogometna i općenito antisportska. Nogomet se igra zbog navijača, a navijači bodre svoj klub. Čista logika. Pogotovo je gušt mnogim Španjolcima gostovati na dva najveća stadiona u državi u obilježjima kluba za koji navijaju. To je jedna od draži ljubitelja nogometa. 

Barcelona je bila prva koja je krenula putem spomenutih zabrana. Prošle je godine zabranila ulazak navijačima ženskih timova Espanyola i Real Madrida na Camp Nouu, no fitilj je upalila zabrana navijačima Espanyola na utakmici La Lige 31. prosinca.

Katalonski klub opravdao je svoju odluku intencijom da spriječi moguće incidente na stadionu. Pravnici Barcelone tvrde da imaju uporište u zakonu. Pozivaju se paragrafe koje govore o utakmicama visokog rizika.

Koja je utakmica visokog rizika, vrlo je rastezljiv pojama i to je u nadležnosti kluba i lokalne uprave. Tako i navijači Real Sociedada, kojih će večeras na Camp Nouu biti tek stotinjak, neće moći nositi simbole kluba iz San Sebastiana.

Tužna odluka za nogomet

"Jako je tužno što navijači neće moći prezentirati svoj klub u gostima", kazao je očito nezadovoljan trenera Sociedada Imanol Aguacil na press-konferenciji uoči utakmice.

Navijači Atletica koji će svjedočiti madridskom gradskom derbiju na Bernabeuu moći će nositi dresove Rojiblancosa, ali tek manja skupina. Točnije, 334 sretnika koji su dobili ulaznicu od njih 4000 koliko ih je zatražilo preko kluba. To je mjera koja je također izazvala veliku prašinu. Kao i u slučaju Barcelone, Real ima uporište u španjolskom zakonu.

Za razliku od pravila koje vrijedi u natjecanjima UEFA-e, a po kojem je obvezno rezervirati kvotu ulaznica za gostujuće navijače, u nacionalnim španjolskim natjecanjima ova uredba ne vrijedi.

U Španjolskoj vrijedi zakon po kojem je legalna zabrana suparničkim navijačima da uđu na stadion s obilježjima sve dok je u skladu s internim propisima kluba domaćina i nije u suprotnosti s načelom jednakosti koje štiti španjolski ustav.

Klubovi se mogu interno dogovoriti po principu reciprociteta i osigurati sektor za gostujuće navijače, ali nisu obvezni na to. Primjerice, Barcelona i Espanyol dogovorili se da nema gostujućih navijača na njihovim utakmicama, a opravdanje je sprječavanje incidenata.

Zabrane za gostujuće navijače

Real je otišao i korak dalje. Kraljevski klub je uvjetovao kupnju ulaznica navijačima Rojiblancosa preko Atletica, koji je dobio kvotu ulaznica i može ih prodavati preko svoje stranice.

„Real Madrid zadržava pravo spriječiti navijače gostujuće momčadi da uđu na stadion s ulaznicama koje su kupljene preko drugih kanala", među ostalim stoji u obavještenju Reala.

Drugim riječima rečeno, navijači Atletica koji kupe ulaznice na bilo koji drugi način neće moći na stadion s obilježjima kluba za koji navijaju. Za razliku od Barcelone, u Realu ne kažu izričito da će zabraniti ulazak na stadion navijačima koji nose Atleticov dres ili šal, ali podrazumijeva se da je to jedini način da identificiraju tko za koga navija.

Kako stoje stvari u UEFA-inim kupovima? Jedan od razloga drastičnih mjera koje je povukla Barcelona jest invazija Eintrachtovih navijača na Camp Nou prošle sezone u Europskoj ligi. Nijemci su u svakom pogledu dominirali na Barcinom stadionu, izgledalo je kao da se igra u Frankfurtu, a ne u katalonskoj metropoli, što je silno razjarilo Barcine navijače i cijelu katalonsku javnost.

Sjećamo se čangrizavih komentara navijača Barce. Iako u gradu i na tribinama nije bilo većih incidenata, Katalonci su se napadno žalili na ponašanje Nijemaca. Bilo je i smiješnih pritužbi, poput onih da im se Nijemci cere ili previše galame.

Nijemci posramili Katalonce 

Nije bilo teško zaključiti da su Katalonci zapravo bili posramljeni i stoga su odlučili poduzeti mjere kako im se takvo što više ne bi ponovilo. Budući da navijači gotovo svih španjolskih klubova, posebice Barcelone, baš i nemaju naviku putovanja na europska gostovanja, barem ne u većem broju, njih neće previše pogoditi eventualne protumjere suparničkih klubova.

Međutim, njemačke ili primjerice engleske klubove u pravilu prati puno navijača na europskim gostovanjima, ma gdje igrali. A Barcelonu u nokaut fazi Europske lige očekuje okršaj s Manchester Unitedom, a Real u Ligi prvaka igra s Liverpoolom. Radi se o dva najveća engleska kluba koji imaju golemu navijačku vojsku i sigurno će puno njih željeti putovati u Barcelonu i Madrid.

Bit će zanimljivo vidjet koji će stav zauzeti španjolski divovi po pitanju nošenja suparničkih dresova i obilježja jer UEFA obvezuje domaćina da rezervira najmanje 5% kapaciteta za gostujuće navijače. Logično je zaključiti da će navijačima u gostujućem sektoru morati dopustiti nošenje obilježja, ali pitanje je što će napraviti s ostalim engleskim navijačima, ako se uspiju domaći ulaznica izvan gostujuće kvote.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider