Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
očekuje "vrući ples"

Kovač pred teškim izazovom: Kontroverzni izazivači za naslov žele srušiti Bayern u utakmici istine

Već u četvrtom kolu nogometnu Njemačku očekuje spektakl. S jedne strane iskusni, prekaljeni prvak, a s druge mladi i poletni izazivači u usponu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Niku Kovača i njegov Bayern jedna od najtežih utakmica sezone čeka već u četvrtom kolu. U subotu od 18:30 gostuju kod vodeće i zasad jedine momčadi s maksimalnim brojem bodova – RB Leipziga.

Okršaj je to prve i druge momčadi ljestvice i repriza prošlosezonskog finala Kupa. Uz Borussiju Dortmund, Leipzig je momčad koja ove sezone planira ugroziti Bayern i možda prekinuti njegovu dominaciju u Njemačkoj.

Priča o Leipzigu već je dobro poznata; klub je to koji je zaobišao pravila Bundeslige i brzo se probio od najnižih rangova natjecanja do vrha njemačkog nogometa. Svojim metodama navukli su bijes mnogih u Njemačkoj, državi s jakom tradicijom društvenih, navijačkih klubova, u kojoj se korporacijama dopušta upravljanje klubovima samo u slučaju povijesnih iznimki poput Bayer Leverkusena.

Kovač očekuje tešku utakmicu, ali i preuzimanje prvog mjesta

No nije u toj priči sve crno i bijelo, pa se Leipzigu mora priznati dobar rad i sportska politika. Nije to klasični bogati klub koji traži prečice do uspjeha; oslanjaju se prvenstveno na skauting i rad s mladim igračima. Njihova momčad prosječno je stara tek 22,7 godina, a samo dvojica, i to ne naročito bitna igrača, imaju 30 ili više.

Unatoč mladosti, okosnica momčadi već je dugo na okupu. Neki su tu još od niželigaških dana, a na početku sezone dobili su i najveće pojačanje – ubojiti napadač i zvijezda momčadi Timo Werner, koji je bio na meti Bayerna, produžio je ugovor do 2023. godine. Veliko pojačanje stiglo je i na klupu – mladu i perspektivnu družinu preuzela je mlada trenerska senzacija Julian Nagelsmann.

''Očekujemo vruć ples u Leipzigu, ali spremni smo i motivirani. Oni su prvi, ali mi želimo preuzeti vrh nakon utakmice. Prošlih sezona znalo je biti teško protiv njih", rekao je Kovač u najavi utakmice.

"Sve su bliže, moramo biti spremni na tešku utrku"

Konkretno, prošle sezone bilo je 0:0 u Leipzigu i 1:0 za Bayern u Münchenu. Sezonu ranije Leipzig je na svom terenu čak i srušio Bayern s 2:1. U posljednjem finalu Kupa Bayern je dobio 3:0, ali rezultat ne otkriva pravo stanje stvari: Leipzig je pružio dobar otpor, a fantastična partija Manuela Neuera imala je velik utjecaj na razvoj događaja.

Pobjedom bi Leipzig ostavio Bayern već na pet bodova minusa. Povijest nas uči da to za Bayern uglavnom nije pretežak udarac, pogotovo u ovako ranoj fazi sezone, ali zasigurno bi bilo određenih neugodnosti za Niku Kovača i njegovu momčad. Znamo pod kakvim je povećalom FC Hollywood, dok Kovačev kolega Nagelsmann uglavnom može raditi u miru.

''Leipzig je dosta napredovao, sve su bliže. Nadam se da ćemo se mi veseliti nakon utakmice. Leipzig, Dortmund i Leverkusen spadaju u izazivače ove sezone. Svjesni smo da moramo očekivati tešku utrku'', rekao je Kovač.

Pohvale za Kovačevu momčad: "Novi igrači učinit će ih boljima"

Hrvatski stručnjak nahvalio je Nagelsmanna i njegovu momčad, ali pohvale su stigle i u suprotnom smjeru. Bayern je i dalje prvak i dominantna sila njemačkog nogometa, a s nekoliko dokazanih pojačanja, poput Ivana Perišića i Philippea Coutinha, proširili su momčad za eventualnu napetu prvenstvenu utrku i bitke na više frontova.

''Bili su jako dobri prošle sezone, a ove im također dobro ide. Pametno su se pojačali, igrači koji su došli učinit će ih boljima", rekao je Nagelsmann.

Po kladionicama Bayern je i dalje osjetan favorit, koficijent na pobjedu Bavaraca u Leipzigu kreće se nešto ispod 2,00. Kvaliteta je neosporno na strani Bayerna, pa će za Leipzig to biti utakmica istine – već na samom startu sezone mogu pokazati jesu li dorasli ''vječnim'' njemačkim prvacima.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider