Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Godina iz noćne more

Veliko razočaranje u Njemačkoj: Nakon povijesnog debakla, prijeti im još jedna katastrofa

Stvari ne izgledaju dobro za Njemačku, ali Joachim Löw je kupio vremena i zasad se čvrsto drži u sedlu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Noćna mora počela je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Njemačka je šokantno ispala kao zadnja u skupini: bilo je to prvo ispadanje Elfa nakon prve faze natjecanja nakon 80 godina i prvo ispadanje u skupini ikad.

Nakon ljeta za zaborav, uslijedila je izrazito tmurna jesen za Njemačku. Izabranici Joachima Löwa nisu se proslavili u Ligi nacija: trenutno imaju jedan bod iz tri utakmice, a pobjeda Nizozemske protiv Francuske osigurala je Die Mannschaftu ispadanje iz elitnog razreda.

Porazna gol-razlika posebno bode u oči

Da stvar bude još gora, Njemačka se dovela u opasnost i da izgubi status nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. Najboljih 10 reprezentacija Lige nacija bit će nositelji, a Njemačka je trenutno 11. – gori od njih samo je Island koji nema nijedan bod. 

Njemačka će imati priliku za popravni i izbjegavanje najgoreg scenarija u ponedjeljak, kada im u goste stiže Nizozemska. Glavni konkurenti za gubitak statusa nositelja su Poljaci, koji imaju jedan bod i gostuju u Portugalu u zadnjem kolu.

Posebno porazno izgleda činjenica da Njemačka ima lošiju gol-razliku od Poljske uoči zadnjeg kola – postigli su samo jedan gol u tri utakmice, a primili pet.

Njemačkim medijima, očekivano, vlada razočaranje nakon još jednog debakla u svega nekoliko mjeseci. Ipak, čini se da se Joachim Löw zasad drži čvrsto u sedlu: dok je Nizozemska rušila svjetske prvake i izbacivala Njemačku u ''drugu ligu'', njegov je Elf s uvjerljivih 3:0 pobijedio Rusiju u prijateljskoj utakmici.

Löwu posao zasad nije upitan

Löw je za tu utakmicu ipak zaslužio pohvale poslavši pomlađenu i osvježenu Njemačku na teren stadiona u Leipizgu. Mlada Njemačka odigrala je dobro, a Löw je kupio vremena, (zasad) uvjerivši javnost i nadređene da može reformirati reprezentaciju. Navodno je debakl u Rusiji promijenio Löwa, koji je sada puno otvoreniji za komunikaciju i savjetovanje s bundesligaškim trenerima.

Löw je priznao da mu je ispadanje iz Lige nacija ostavilo gorak okus u ustima. Velik je to udarac za, uz Brazil, najuspješniju naciju u povijesti nogometa – u sljedećem izdanju Lige nacija snage će odmjeravati s momčadima poput Češke, Sjeverne Irske, Austrije...

Savez zbog manje atraktivnih protivnika već planira preseljenje utakmica reprezentacije na manje stadione. Već na utakmici protiv Rusije bilo je puno praznih mjesta na stadionu – službena brojka kaže da je na stadionu bilo 35.000 ljudi od mogućih 42.000. Dobar je to pokazatelj situacije u kojoj se našla Njemačka, prije svega četiri godine svjetski prvak, a danas europski ''drugoligaš''.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider