Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
napeti odnosi

Zadar oštro odgovorio na priopćenje HNS-a: "Dotaknuli su moralno i ljudsko dno"

NK Zadar i HNS oglasili su se priopćenjima za javnost o međusobnom sporu.

Stadion na Stanovima (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Napeti odnosi vladaju na relaciji Hrvatski nogometni savez – NK Zadar. Sve je počelo jer Zadar nije dobio licencu za Drugu HNL u sezoni 2019./2020., nakon čega su najavili žalbu.

U petak ujutro Svetko Ćustić, otac tragično preminulog zadarskog nogometaša Hrvoja, na sjednici Nadzornog odbora kluba prozvao je predsjednicu komisije za licenciranje Ivančicu Sudac. Iz HNS-a su odgovorili priopćenjem.

''G. Ćustić je u današnjem obraćanju medijima nakon održane sjednice Nadzornog odbora NK Zadar izrekao niz uvredljivih, netočnih i vjerujemo utuživih tvrdnji na račun voditeljice Odjela međunarodnih poslova i licenciranja u HNS-u, Ivančice Sudac.

Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje takav verbalni napad na gđu Sudac koji se može smatrati licemjernim. U klasičnom primjeru argumentacije ad hominem, g. Ćustić pokušava stvarne razloge zbog kojih NK Zadar nije dobio licencu za natjecanje u 2. HNL prikazati kao subjektivne stavove jedne osobe. Rastužuje nas činjenica da pritom ne bira sredstva, pa čak ni uspomenu na svog preminulog sina, što smatramo uistinu neprimjerenim.

Postupak licenciranja lišen je bilo čije subjektivnosti, zbog čega i postoji Žalbeno tijelo u kojem gđa Sudac niti ne sudjeluje, pa su optužbe u startu deplasirane i promašene. Postupak je transparentan i jasan te se svake godine provodi sukladno svim pravilnicima HNS-a - kako 2008., tako i ove godine.

NK Zadar nije zadovoljio uvjete za licencu, što su utvrdila dva neovisna tijela u ovom postupku, i upravo to je tema kojom bi se trebao baviti Nadzorni odbor NK Zadar. Štoviše, čak je i sam g. Ćustić priznao nakon odluke kako NK Zadar nije zadovoljio kriterije za licencu, što dovoljno govori. Stoga se i ovaj napad može protumačiti prvenstveno kao pritisak na Vijeće sportske arbitraže'', piše između ostalog u priopćenju.

Zadrov odgovor HNS-u

NK Zadar odgovorio je vlastitim priopćenjem. Dijelove prenosimo u nastavku.

''Hrvatski nogometni savez u petak je izdao jedno od najsramotnijih priopćenja u svojoj, a i hrvatskoj sportskoj povijesti. Ne zato što je stao u obranu svoje djelatnice ili zato što se u konkretnom slučaju spori s Nogometnim klubom Zadar. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, reakciju i svatko ima pravo birati način na koji će voditi svoje borbe.

Ali nitko, BAŠ NITKO na ovome svijetu nema pravo reći ili napisati jednom ocu nešto takvo o uspomeni na njegova preminulog sina. Napisati da gospodin Svetko Ćustić “ne bira sredstva pa čak ni uspomenu na svog preminulog sina” za autora teksta i onoga tko ga je odobrio znači samo jedno – dotaknuti moralno i ljudsko dno! Pogotovo ako se zna da isti taj HNS u 11 godina od najveće tragedije na hrvatskim stadionima nije napravio APSOLUTNO NIŠTA za uspomenu na pokojnog Hrvoja. Osim ako netko ne misli da je polaganje cvijeća jednom godišnje na mjestu njegova stradanja dovoljno.

Druga rečenica u navedenom priopćenju možda je još i strašnija i sramotnija, a sigurno u potpunosti lažna. 'Postupak (licenciranja) je transparentan i jasan te se svake godine provodi sukladno svim pravilnicima HNS-a – kako 2008., tako i ove godine.' Prvo, postupak nije transparentan, jer da jest onda bi se o njemu trebalo znati apsolutno sve. A Nogometni klub Zadar spreman je sutra objaviti kompletnu dokumentaciju dostavljenu u ovogodišnjem postupku licenciranja i to činiti svake sljedeće godine, ako će to učiniti i svi ostali klubovi Prve i Druge HNL. Ili jednostavnije, sve to može objaviti i sam Savez. Čemu nešto tajiti? Tek onda bi sve bilo transparentno.

Nastavak rečenice komentira sam sebe. Ako danas, nakon svega što se dogodilo pa i sudskog postupka koji je utvrdio odgovornost Hrvatskog nogometnog saveza za smrt Hrvoja Ćustića, netko u Savezu smatra da je postupak licenciranja za tu tragičnu sezonu (2007./2008.) proveden sukladno pravilnicima, onda u našem nogometu imamo mnogo veći problem nego što mnogi misle.

Hrvatski nogometni savez je u toj sezoni izdao licencu za igranje Prve HNL na stadionu na kojemu je mladić od 24 godine izgubio život IGRAJUĆI NOGOMET i to je činjenica koju nitko nikada neće moći izbrisati. Ali, vjerujte, Nogometni klub Zadar je posljednji koji želi da se uvijek iznova vraćamo na tu temu. Stoga nam dopustite da, ako već vama ništa nije sveto, barem mi čuvamo uspomenu na Hrvoja onako kako on to zaslužuje.

A to nije samo polaganjem cvijeća 3. travnja svake godine, nego svime onime što svakoga dana radimo u klubu da bi 500 mladih sportaša imalo što bolje uvjete. I da bi svi oni i sve buduće generacije nastavile čuvati uspomenu na Hrvoja. Baš kao što je čuvaju njegovi bivši suigrači, a danas hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Danijel Subašić, koji su krenuvši upravo iz Zadra proslavili našu zemlju u cijelom svijetu.

Nažalost, odgovor na pitanje zašto se Nogometnom klubu Zadar godinama unatrag uredno izdavala licenca za Prvu HNL, unatoč nedvojbeno lošijim uvjetima nego danas, a sada, kada i sami ljudi iz HNS-a svjedoče tome da se gotovo svaki mjesec događaju pozitivne promjene i pomaci (2018. godine na Stanovima su odigrane i dvije utakmice pod okriljem UEFA-e i FIFA-e), klubu se ne dopušta igranje Druge HNL, vjerojatno nikada nećemo dobiti.

To je borba koju ćemo dalje voditi pred drugim institucijama i spremni smo prihvatiti njezin ishod kakav god da bio. I kakav god da bio, znat ćemo da smo dali sve od sebe i sutra ćemo moći svakome pogledati u oči. Ali nikome, BAŠ NIKOME, nećemo dopustiti da se poigrava s Hrvojevim imenom. Pa tako ni autoru jučerašnjeg HNS-ovog pamfleta i onome tko ga je odobrio. Uvažena “gospodo”, u sve dirajte, ALI U HRVOJA NE!''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider