Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
veliki preokret oko transfera

Rastrošni PSG pred kapitulacijom: Stoji li u pozadini Realove ''štednje'' zapravo odluka UEFA-e zbog koje Perez trlja ruke?

Sljedećeg tjedna europski bi nogomet mogla zatresti najava novog velikog transfera…

Kylian Mbappe i Neymar (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Svi oni koji su se pitali kako je to Paris St-Germain uspio nasamariti UEFA-u i njezin financijski fair-play sljedećeg bi tjedna mogli dobiti odgovor. Naime, u ponedjeljak istječe rok do kojeg PSG od Monaca i službeno mora otkupiti Kyliana Mbappea.

Podsjetimo, nakon što je prošlog ljeta za 222 milijuna eura u Pariz iz Barcelone stigao Neymar, što je već bilo pod povećalom UEFA-e, ubrzo je pariški bogataš objavio novi veliki transfer. Na Park prinčeva sletio je i Kylian Mbappe, ali na jednogodišnju posudbu koja se sada mora pretvoriti u 180 milijuna eura vrijedan transfer ili se 19-godišnja zvijezda vraća u Monaco!

Naravno da će Parižani aktivirati transfer, ali će time prekršiti dva ključna pravila UEFA-e. Prvo je vezano za prekoračenje dopuštenog dijela budžeta kluba koji smije biti utrošen na plaće igrača, a drugo za nerazmjer između prihoda i rashoda, temelj financijskog fair-playa.

UEFA opet otvorila istragu, čeka se odluka PSG-a o transferu Mbappea

UEFA je prošlog mjeseca opet otvorila istragu protiv PSG-a iako je njihov slučaj bila zaključila samo mjesec dana ranije. Očito nečijom (ne)namjernom pogreškom. Reagirali su odmah Španjolci, kojima je zbog Reala i Barcelone PSG najviše stao na žulj. Oni smatraju kako će sve osim kazne UEFA-e biti veliki skandal europskog nogometa.

''Istina je da smo početkom srpnja tražili od UEFA-e da ponovo otvori istragu oko PSG-a'', potvrdio je predsjednik LaLige Javier Tebas medijima u Španjolskoj.

Ako PSG prekrši pravila, mogao bi biti kažnjen poput Milana i Siona koji su izbačeni iz Europe, iako su Talijani uspjeli nekako osporiti tu odluku na sudu. PSG-u navodno nedostaje oko 90 milijuna eura da zatvori financijsku konstrukciju koja bi zadovoljila pravila UEFA-ina FFP-a. Također, moguće je da kršenjem pravila FFP-a možda neće niti moći registrirati Mbappea, piše madridski AS spominjući ''članak F''.

Je li Real cijelo vrijeme čekao baš ovu situaciju?

Je li baš na to cijelo vrijeme računa predsjednik Reala Florentino Perez? Madridski klub nije još napravio veliki transfer ovog ljeta, a do kraja prijelaznog roka ostalo je još desetak dana. Ako se UEFA obruši na PSG, Francuzi će morati prodati neku veliku zvijezdu, moguće Neymara upravo Realu za rekordan iznos (spominje se 300 milijuna eura) ili će morati vratiti Mbappea, kojeg će odmah od Monaca kupiti, pogađate, Real.

S druge strane, PSG baca oko na nove igrače, navodno i na našeg Ivana Rakitića, pa osim ako ne planira neki veliki izlazni transfer, nije jasno na koji način opet misli nasamariti UEFA-in financijski fair-play.

U Engleskoj i Italiji prijelazni je rok završen i Real Madrid praktički je jedini kandidat koji se može itekako okoristiti mogućom kapitulacijom Paris St-Germaina pred UEFA-om. Madridski AS piše kako UEFA mora riješiti slučaj PSG do 30. kolovoza, a onda ostaje Realu još jedan dan da napravi možda i transfer ljeta u cijelom europskom nogometu. Kakav bi to preokret bio...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider