Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Četvorka u pet bodova

Kreće posljednja četvrtina sjajne HNL sezone: Zna se tko je prvi favorit, a tko ima najviše navijača

Kolo odigrano u vikendu iza nas označilo je završetak trećeg kvartala u Prvoj HNL. U posljednju četvrtinu prvenstva Dinamo i Osijek ulaze bodovno izjednačeni, a naslovu se još nadaju i Rijeka i Hajduk. Kakav raspored veliku četvorku očekuje do kraja i s kakvim šansama ulaze u završni dio nikad zanimljivije utrke za naslov donosi Saša Lugonjić.

Derbi bez pogodaka na Poljudu i kiksevi Rijeke i Osijeka epilog su kola kojim je zaključen i treći od četiri kruga sezone u Prvoj HNL.

Dinamo je ostao na vrhu, s istim brojem bodova kao i Osijek. Rijeka zaostaje dva, a Hajduk pet bodova. S tim da Splićani i Zagrepčani imaju utakmicu manje, onaj odgođeni derbi na Poljudu.

Raspored u posljednjoj četvrtini

Pogledajmo prvo kakav je raspored derbija u posljednjoj četvrtini prvenstva. Prvi će, u 29. kolu 3. travnja, igrati Osijek i Hajduk. Kolo kasnije, 9. ili 10. travnja, Rijeka će dočekati Dinamo. Potom će onu zaostalu utakmicu na Poljudu odigrati Hajduk i Dinamo, a u tom tjednu na Rujevici će igrati i Rijeka i Osijek. 34. kolo bit će posebno spektakularno, pogotovo ako će i dalje sve 4 momčadi biti u borbi za naslov. Tada nas čekaju dva derbija. Dinamo će ugostiti Osijek, a Rijeka Hajduk. I za kraj, u posljednjem kolu čeka nas najveći derbi, okršaj Dinama i Hajduka.

Dinamo će do kraja prvenstva dva derbija odigrati na Maksimiru, dva u gostima. Osijek će jednom biti domaćin, a dva puta gost. A, posebno je zanimljiva situacija s Rijekom i Hajdukom. Riječani će sva tri puta igrati na Rujevici, dok će Hajduk čak tri puta gostovati. Uz domaćinstvo Dinamu. Na prvu bi rekli velika prednost Rijeke i hendikep za Hajduk, no baš rezultati Splićana i Riječana ove sezone pokazuju da i ne mora biti tako.

Osijek najuspješniji u međusobnim utakmicama velike četvorke

Hajduk, naime, ove sezone, u 5 derbija na Poljudu nema niti jednu, jedinu pobjedu. Od mogućih 15 bodova, Splićani su osvojili samo 2. S druge strane, u gostima im sjajno ide. Pobijedili su i Dinamo i Rijeku, remizirali s Osijekom, te osvojili 7 od mogućih 9 bodova.

Rijeka također još čeka na prvu domaću pobjedu. Jer, s Dinamom i Osijekom su remizirali, a od Hajduka izgubili. U gostima je to već bolje izgledalo. Hajduk su dobili oba puta, a bod osvojili i u Maksimiru.

Kada se pogleda ukupan bodovni saldo vodeće četvorke u derbijima, najuspješniji je Osijek. Od mogućih 27, Osječani su osvojili 16 bodova. 10 u Gradskom vrtu i 6 na strani. Dinamo je osvojio 10 bodova, a Hajduk i Rijeka po 9.

No, u malim utakmicama - a, takvih će do kraja prvenstva biti više - Dinamo je najkonstantniji. Osvojili su bod više od Rijeke, četiri više od Hajduka i čak šest od Osijeka.

Kladionice najviše vjeruju u Dinamo

Modrima najviše - i to uvjerljivo - vjeruju i kladionice. Njihove šanse za osvajanjem naslova procjenjuju se na 66 posto. Debelo iza su i Osijek i Hajduk i Rijeka.

Za šanse i Splićana i Riječana bit će od silne važnosti da u pravom izdanju budu njihove glavne uzdanice. Vodeći strijelci lige Marko Livaja i Josip Drmić. Livaja je do sad postigao 22 pogotka, od kojih 9 s 11 metara, dok je Drmić na 16. Najbliža pratnja su im Beljo iz Istre i Dabro iz Lokomotive sa po 11 pogodaka.

Hajduk će imati najveći navijački vjetar u leđa

A, tko će u završnici prvenstva imati najveći navijački vjetar u leđa, nije teško pogoditi. Hajduk je do sada u prosjeku gledalo gotovo 7 tisuća gledatelja po utakmici, a na Poljudu više od 11 i pol tisuća. Brojke preostalog terceta su vrlo slične. Između tri i tri-i-pol tisuće gledatelja po utakmici. S obzirom kakva je završnica pred nama, za očekivati je i rast svih ovih brojki.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider