Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tradicija u Napulju

Tajna Maradonina murala: Prozor na njegovu licu otvara se samo u posebnim prilikama

Poznati mural Diega Maradone u Napulju krije zanimljivu tradiciju. Naime, prozor na kojem je iscrtano njegovo lice otvara se samo kad je Napoli prvak Italije.

Maradonin mural u Napulju (Foto: Profimedia)

U Napulju postoji kultni mural posvećen legendarnom Diegu Maradoni, koji je poseban za sve tamošnje navijače, ali i sve obožavatelje lika i djela Malog zelenog.

Njegov je lik iscrtan na stambenoj zgradi, a Maradonino lice preko jednog prozora. Taj je prozor, naime, dosad širom otvoren samo tri puta, dvaput zbog Napolija i jednom zbog Argentine.

Otvaraju ga jedino kad Napoli slavi naslove prvaka Italije. Prvi su osvojili 1987., a tri godine kasnije, uoči drugog Maradonina Scudetta, nacrtali su legendarni mural i započeli ovu tradiciju.

Zbog Napolijeve suše naslova bio je zatvoren sve do prosinca 2022. godine. Tad su ga otvorili zbog Argentine, koja je postala svjetski prvak u Katru, ali zbog Napolija je stajao zatvoren 33 godine, sve do generacije Kviče Kvaratškelije i Victora Osimhena.

Napolijeva aktualna momčad potvrdila je svoj treći naslov prvaka prije nekoliko dana remijem u Udinama, kojim su osigurali trofej pet kola uoči kraja prvenstva, a navijači su se okupili u španjolskoj četvrti u gradu podno Vezuva ispod velikog murala i ponovo se poklonili svom idolu, koji je postao neka vrsta svetišta, i odradili tradiciju koju su čekali više od tri desetljeća.

Mural je ubrzo ušao u urbanu legendu i postao turistička atrakcija, no nije ušao u narodnu predaju isključivo zbog svoje ljepote, nego i ove zanimljive tradicije. Nju su započeli slučajno jer inicijalno Maradonino lice nije trebalo biti iscrtano preko prozora, ali odlučili su smjestiti ga točno preko njega i slučajno započeli ovu urbanu legendu.

Gospođa koja je vlasnica stana u kojem je prozor otkrila je kako je to prozor njezine kupaonice, ali kako joj nije problem stalno ga držati zatvorenog kako ne bi oskvrnula mural i tradiciju Napolijevih navijača.

Maradona, nažalost, nije doživio posljednja dva otvaranja, ono zbog Argentine i ovo posljednje zbog Napolija, ali sigurno bi bio sretan zbog toga.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider