Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Protokol o sigurnosti

Ovo bi trebalo spriječiti užasne scene: Jasno razlučivanje huligana od navijača

Nova kategorizacija navijača trebala bi jasno razlučiti huligane od ostalih u novom Protokolu o sigurnosti na utakmicama visokog rizika.

Zabrane za protupravno ponašanje ostaju, ali navijači će se odsad dijeliti na dvije kategorije – rizične i nerizične. Konkretni je to pomak u normaliziranju odnosa Protokola o sigurnosti na utakmicama visokog rizika, čija je izrada započeta prije gotovo godinu dana, s namjerom da se više ne ponove scene kao na Desincu iz svibnja 2022.

Navijači su se dosad dijelili u tri kategorije:

A – bezopasni navijači
B – skloni blažim incidentima
C – najproblematičniji (baklje, huliganizam, sukobi s policijom).

Procjena hoće li određenom navijaču biti zabranjeno prisustvovanje sportskom natjecanju u nadležnosti je policije, a tu zakonsku odredbu mogu konzumirati i klubovi. No neki su svojedobno zakon koristili kako bi suzbili navijačku oporbu i kritike.

„Crne liste“ na Maksimiru najaktualnije su bile prije desetak godina. Primjerice, u studenom 2014. Dinamo je zabranio prodaju ulaznica za sjevernu tribinu svim navijačima koji su bili na prethodnoj utakmici, na kojoj je zabilježeno rasističko skandiranje te upotreba pirotehnike.

„Član kluba sam, stalno idem na istok ili sjever, nemam nikakav dosje, nemam nikakve prijave i ne mogu na utakmicu“, govorili su tada navijači s kojima smo porazgovarali.

„Ja plaćam svake godine mjesečnu članarinu tom klubu i sad taj isti klub meni zabranjuje ulazak na stadion. Je li to normalno? Ima li toga igdje drugdje na svijetu osim u ovoj našoj maloj, jadnoj državi?“ dodao je drugi.

I doista je teško naći državu u kojoj je najveći derbi odgođen – jer je jedan klub odbio igrati u znak solidarnosti prema svojim navijačima.

Napravio je to Hajduk kada je dijelu torcidaša zabranjena kupnja ulaznica na Maksimiru. Policija i Dinamo tvrdili su - samo onima sa zabranom, a iz Splita uzvraćali preko glasnogovornika Torcide Damira Grujića.

„Odbijena im je prodaja karata iako se radi o ljudima koji nemaju izrečenu mjeru sudske zabrane odlaska na utakmice. Znači, njima Sud nije zabranio odlazak na utakmicu.“

Utakmice su bile zabranjene i istaknutim navijačima Bad Blue Boysa poput Tomislava Rukavine – sve zbog majice s prekriženim likom Zdravka Mamića. Osam godina trajala je pravna bitka, da bi Rukavina na Ustavnom sudu pobijedio u sporu protiv GNK Dinamo.

Njegov slučaj možda je najočitiji primjer kako su zakonom manipulirale klupske Uprave. Djelujući protuustavno. Nova kategorizacija to bi trebala spriječiti - i jasno razlučiti huligane od ostalih.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider