Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Žuti" žuri u Sarajevo

Prosinečki izabran jednoglasno: Osim bio favorit, ali evo što je presudilo i koliko će zarađivati

Robert Prosinečki postavljen je za izbornika nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine uz potporu svih članova Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH.

Robert Prosinečki (Photo: Marko Prpic/PIXSELL)

Hrvatski nogometni stručnjak Robert Prosinečki postavljen je za izbornika nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine uz potporu svih članova Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH i od njega se sada očekuje da tu reprezentaciju odvede na naredno europsko prvenstvo koje će se igrati 2020. godine, kazao je u četvrtak u Sarajevu potpredsjednik NS BiH Milorad Sofrenić.

"Konačno smo izabrali novog selektora jednoglasnom odlukom članova Izvršnog odbora", kazao je Sofrenić na konferenciji za novinstvo održaoj nakon sjednice Izvršnog odbora potvrdivši kako je svih petnaest članova tog tijela glasovalo za Prosinečkog.

Iako je slovio za favorita, Amar Osim nije dobio niti jedan glas, no Sofrenić tvrdi kako su pri odabru zapravo pobijedile nijanse jer su oba kandidata jamčila potrebnu stručnost.

U korist Prosinečkog, kako je pojasnio, na kraju je presudilo njegovo međunarodno iskustvo kakvo Osim nije imao.

"Prosinečki je imao reference kao slavno nogometno i trenersko ime u reprezentacijama Hrvatske i Azarbejdžana", kazao je Sofrenić ističući kako je Prosinečki i u klupskoj i u reprezentativnoj ulozi imao samo uspjehe.

Sam Prosinečki nije bio u BiH u vrijeme kada je donesena odluka o njegovu imenovanju na poziciju izbornika, a iz Nogometnog saveza te zemlje najavljuju kako će ga pozvati da što prije dođe u Sarajevo kako bi potpisao ugovor i kako bi se obavile tehničke pripreme za prijateljske utakmice koje reprezentacija BiH već ima zakazane za kraj siječnja u SAD i Meksiku.

Uvjeti iz ugovora, kako je istaknuto, ostat će isti kao i za ranijeg izbornika Mehmeda Baždarevića, smijenjenog u prosincu prošle godine, što u financijskom smislu znači kako će Prosinečki moći računati na mjesčnu plaću u iznosu od 30 tisuća eura.

"Želim mu da ostvari plasman na Europsko prvenstvo za dvije godine. Nadam se da smo tim izbornom pogodili, te da će reprezentacija ostvariti uspjeh kojega nije bilo u protekla dva ciklusa kvalifikacija", kazao je Sofrenić pojašnjavajući što su konkretno očekivanja koja se postavljaju pred Prosinečkog.

Iako su u BiH u svemu pa i sportu uobičajene entitetsko-etničke podjele pri donošenju svake važnije odluke, čelnici NS BiH tvrde kako to ovoga puta uopće nije bio slučaj.

"Niti jednog trenutlka nismo bili opterećeni ni entitetskim ni međunacionalnim odnosima. Rukovodili smo se isključivo stručnim aspektima", kazao je Sofrenić ističući da izbor Prosinečkog unatoč lobiranjima koja su prije toga bila zamjetna nije doveo ni do kakvih podjela unutar Nogomentnog saveza.

Predsjednik NS BiH Jasmin Baković potvrdio je kako će sastav stručnog stožera reprezentacije odražavati ono što je Prosinečki zatražio u pregovorima.

To znači kako će mu pomoćnici biti Gordan Ciprić i Dragan Spasić, koje je sam predložio, a u stožeru će im se pridružiti i Elvir Rahimić te Kenan Hasagić.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider