Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Profesor objasnio

Zašto baš naši klubovi često igraju s Kazahstancima? Ne, nije puka sreća, već UEFA ima svoje prste u ždrijebu

Hrvatski klubovi često igraju protiv momčadi iz Kazahstana u pretkolima europskih natjecanja, ali nije to sve samo puka sreća.

Dinamo - Astana (Foto: Marko Prpić/Pixsell)

Hrvatski klubovi često igraju protiv kazahstanskih momčadi u pretkolima europskih natjecanja, ali nije to sve samo puka sreća prilikom ždrijeba, već i UEFA ima svoje prste u određivanju ždrijeba.

Kylian Mbappe Alarmantno u Parizu, Mbappe mora ići u roku od 24 sata ako žele izbjeći isplatu gigantskog bonusa divider

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Globan dotaknuo se tzv. geografske protekcije prilikom izrade podskupina za ždrijeb, a kako on navodi, neki klubovi sa sjevera i zapada Europe nikada neće morati prevaliti toliki put u pretkolima.

Dinamu je ovo drugi put da se sastaje s Astanom u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Prvi put igrali je pod palicom trenera Nenada Bjelice 2018. godine, kada su glatko prošli u dvomeču s 3:0.

Generalno, Modri imaju dobra iskustva iz Kazahstana, ali Hajduk i Osijek radije bi zaboravili svoje avanture u središnjoj Aziji. Bijeli su šokantno ispali od Tobola prije dvije godine, a prošle je godine famozni Kilzižar neočekivano izbacio Osijek.

I Švicarci imaju neugodna iskustva

Tobol se i ove sezone pokazuje kao tvrd orah, a hrvatski klubovi, baš kao i švicarski, mogu izvući Kazahstance, dok npr. Rosenborg ili Djugarden ne može ždrijeb spojiti s Kazahstancima.

Ples kuglica u Nyonu spojio je Basel s opjevanim Tobolom, a Švicarci se nisu dobro proveli u prvom dvoboju, Tobol im je u gostima sprašio čak tri gola i ima veliku prednost pred uzvrat u Kostanayu.

Mateo Kovačić Što se događa s transferom Joška Gvardiola? Oglasio se i Mateo Kovačić divider

Više od 5000 kilometara dijeli Zagreb i Nursultan (bivšu Astanu). Srećom, Modri su pitanje prolaska u treće pretkolo riješili već na Maksimiru.

Našim klubovima zasigurno ne leži dalek put uz promjene vremenskih zona, a dodajmo i da se tamošnja liga odigrava suprotno od naše, tj. počinje u ožujku, a završava u listopadu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider