Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Čeka ''zeleno svjetlo''

Prodaje se hram engleskog nogometa, legende se protive: Cijena? Prava sitnica, 700 milijuna eura

Vlasnik engleskog nogometnog premierligaša Fulhama i NFL momčadi Jacksonville Jaguars Shahid Khan (68) želi kupiti stadion Wembley.

Wembley (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Cijena? Prava sitnica, 700 milijuna eura. Naime, toliko pakistansko-američki milijarder nudi za hram engleskog nogometa.

Vlasnik je stadiona Engleski nogometni savez (FA), a prema pisanju ''otočkih'' medija, predsjednik FA-a Greg Clarke i izvršni direktor Martin Glenn pristali su na ponudu. Khanovu ponudu prihvatili su i članovi Glavnog odbora FA-a, međutim, konačna odluka bit će poznata nakon sjednice Vijeća FA-a, u kojem se nalazi 127 članova predstavnika klubova i lokalnih nogometnih organizacija.

Premda Vijeće nema ovlasti prihvatiti ili odbiti ponudu, Clarke je poručio da će poštovati njihovu odluku i neće ulaziti u projekt bez njihova ''zelenog svjetla''.

U konačnici, potrebna je i suglasnost vlade i Sport England, koji su pridonijeli sa 120 milijuna eura prilikom obnove Wembleyja. Ministrica sporta Tracey Crouch i predsjednik Sport England Nick Bitel u srpnju su načelno podržali prodaju.

"Prodaja stadiona Wembley, pregovaračka zaštita i predloženi plan ulaganja 700 milijuna eura u nogometne objekte zajednice predstavljeni na sastanku FA odbora. Sada će cijeli projekt biti predstavljen na Vijeću FA-a", kazao je glasnogovornik FA-a.

Khan je obećao Englezima da neće mijenjati ime stadiona, on će i dalje biti dom "Gordog Albiona", a na njemu će se i dalje igrati utakmice finala kupova i doigravanja. Osim toga, Khan će prepustiti FA-u zaradu s tih utakmica. Najavio je i kako želi ishoditi dozvolu NFL-a, a onda preseliti Jacksonville Jaguarse u London, koji bi tako dobio prvu momčad američkog nogometa izvan američkog tla u povijesti.

Većina navijača i engleskih nogometnih legendi protivi se prodaji doma engleskog nogometa. Bivši engleski nogometni reprezentativac Gary Neville prodaju 'hrama engleskog nogometa' prozvao je smiješnom i suludom.

"Novac za nogometne terene diljem zemlje trebao bi doći od bogatih klubova ili od pristojbi za agente", kazao je Neville.

Stadion Wembley izgrađen je 1923. godine. Službeni kapacitet stadiona bio je 82.000 mjesta, premda je bilo utakmica na kojima se okupilo i više od 100.000 gledatelja. Na tom je stadionu engleska vrsta igrala 70 godina, a 1966. osvojila je i svoj jedini svjetski naslov. Na Wembleyu su održana i natjecanja na Olimpijskim igrama 1948. godine.

Stadion je zatvoren 2000. godine, srušen 2003. godine, a na njegovu mjestu izgrađen je novi Wembley, koji je otvoren u ožujku 2007. Rušenje starog i izgradnja novog stadiona koštala je oko milijardu eura.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Sedam krugova Katra

Nastavi čitati
divider