Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
hvala ti na svemu

Presjek karijere legendarnog kapetana Šahtara i Vatrenih: Veliki profesionalac i humanitarac

Darijo Srna i službeno je objavio kraj karijere na press-konferenciji u Kijevu.

Darijo Srna s trofejem u dresu Šahtara (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Trofej pobjednika Kupa UEFA samo je jedan od 26 pokala koje je Darijo Srna podigao u dresu Šahtara prije nego je odlučio reći zbogom. U Donjecku je proveo 15 godina, a nije mu puno trebalo da postane kapetan i ljubimac predsjednika Ahmetova, ali i Šahtarovih navijača.

"On je najbolji igrač Šahtara", kazao je jedan od navijača Šahtara.

"Darijo Srna? Najbolji, najbolji! Naš kapetan!"

"Srna je najbolji igrač u Ukrajini."

Koliko ga cijene u Donjecku, pokazali su kada je odlazio odigrati svoju posljednju sezonu u karijeri u Cagliari. Šahtar je prvi put u povijesti kluba odlučio umiroviti jedan broj na dresu - Srninu 33-ojku.

"Mislim da je on najbolji kapetan nakon Anatolija Timoščuka u povijesti Donjecka."

Sve je krenulo u NK Neretvi

Sve je krenulo još u GOŠK-u iz Gabele i Metkovskoj Neretvi. Tamo je Srna učinio prve nogometne korake, a baš na igralištu Neretve Stipe Ivić s njim je napravio prvi individualni trening. Sjeća se da nije mogao vjerovati da baš svaku njegovu vježbu taj dječak bez problema izvodi.

"Na kraju kada sam bio "očajan" da je to sve prošao, onda sam ja osobno glavom pepo loptu sa zidom i zaustavio glavom loptu na zid. On se mučio 15 minuta, ali je uspio. Nakon toga sam mu dao objašnjenje: nikad ti ovo neće doći za vrijeme igre, ali sve sam ti ovo pokazao da shvatiš da ti moraš biti gospodar lopte, da ti nju vodiš, a ne ona tebe", kazao je Stipe Ivić, dugogodišnji trener Neretve.

Put je Srnu odveo potom do Poljuda, gdje je gotovo 4 godine igrao u dresu Hajduka. Tamo mu je stigao i prvi poziv u reprezentaciju. Izbornik je bio Otto Barić, a u jedva punoljetnom mladiću vidio je rješenje na desnom boku.

Prvi poziv u reprezentaciju sa svega 18 godina

"On je bio uvijek vrlo, vrlo angažiran. Osim toga je vrlo brz i taktički vrlo ozbiljan, tako da nije bilo sa njim uopće teško. Na koncu konca - jedna odluka trenera kad jednog igrača sa 18 i pol godina stavi prvi put u reprezentaciju znači da vjeruje u njega i to je on opravdao", kazao je Otto Barić.

Za Vatrene je nastupio rekordna 134 puta i postigao 22 gola. Svaki put kada je zabio Hrvatska nije izgubila utakmicu. Vodio je reprezentaciju na 6 velikih natjecanja i pristupom uvijek bio sinonim za borbenost. Zato je i danas omiljen diljem zemlje, a posebno u svom kraju.

"Dobar momak bio, dobar sportaš. Puno je dao. Dao je svoj maksimum. Dao je za Hrvatsku. Jedan od najjačih naših sportaša je bio i puno je dao", kazao je jedan navijač iz Metkovića.

Djeci poslao tonu mandarina u ratnu Ukrajinu

Poznat je i kao veliki humanitarac, što je pokazao i prije 5 godina kada je platio transport tona neretvanskih mandarina za ratom pogođenu djecu u njegovom Donjecku i regiji. Zbog Šahtara je u karijeri odbijao ponude najvećih europskih klubova, nikada ne skrivavši da bi teško bilo gdje bio tako dobro plaćen kao u Ukrajini.

"Meni je jako drago sada nakon toliko vremena gdje je on bio kapetan i ozbiljan igrač tog kluba, da ga taj Šahtar zove i on dolazi u stručni štab i uvjeren sam da će u roku dvije-tri godine biti prvi trener te momčadi", rekao je Barić.

Jedina veća mrlja na Srninoj karijeri ostat će suspenzija od 17 mjeseci zbog pada na doping testu pred sam kraj igračkih dana. Nenamjerno uzimanje nedozvoljenog sredstva teško će pak u očima većine hrvatskih navijača pokvariti sliku - o legendarnom kapetanu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider