Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
VELIKAN

Preminuo veliki Portugalac: Stvorio momčad od nule, osvojio naslov prvaka Europe i onda sve predao legendarnom Hrvatu

U 78. godini preminuo je nogometni trenerski velikan, Artur Jorge.

Artur Jorge nakon finala Kupa prvaka 1987. (Foto: Guliver Images)

Veliki nogometaš Benfice, još veći trener Porta te kasnije izbornik Švicarske i Portugala, kao i trener mnogih drugih klubova, Artur Jorge, preminuo je u 78. godini života.

Riječ je o čovjeku koji je postigao jedan od najvećih uspjeha klupskog portugalskog nogometa, kad je 1987. godine došao do titule prvaka Europe s Portom.

Veliki napadač postao jednako velik trener

Nakon vrlo uspješne igračke karijere, gdje se najviše iskazao kao vrlo efikasni napadač Benfice, za koju je u 135 ligaških utakmica postigao 101 pogodak.

Trenersku karijeru započeo je tri godine nakon umirovljenja, a izgradio se u Portimonensu, prije nego je 1984. godine sjeo na klupu Porta, koji je u tom trenutku pet sezona u nizu ostao bez titule.

Izgradio je Jorge novu momčad, došao do dvije titule prvaka Portugala, a onda se spomenute 1987. i do najvećeg uspjeha. Do titule su eliminirali Rabat Ajax, Vitkovice, Brondby, Dinamo Kiev te u finalu Bayern, legendarnim pogotkom petom Alžirca Rabaha Madjera za izjednačenje, a onda i pogotkom Juary za preokret i pobjedu.

Momčad naslijedio veliki Tomislav Ivić, Jorge se vratio nakon tri godine

Zanimljivo, te sezone nisu osvojili titulu, ali iduće sezone je prvenstvo doslovno pomeo Jorgeov nasljednik Tomislav Ivić koji ga je zamijenio nakon odlaska u Francusku. Zanimljivo, Portugal je i naredne sezone dao finalista Kupa prvaka, ali je Benfica u finalu nakon kaznenih udaraca poražena od PSV Eindhovena.

Jorge je te 1987. godine otišao u Racing Paris, kao šti je i Ivić nakon samo te jedne sezone prešao u PSG.

Jorge se vratio u Porto 1989. godine te došao do još jedne portugalske titulu i dva Kupa, a do kraja karijere je još osvojio francusko prvenstvo i Kup s PSG-om (1993. i 1994. godine), saudijsko prvenstvo 2002. s Al-Hilalom te ruski Superkup 2004. godine s CSKA Moskvom. 

Dvaput je bio izbornik Portugala, ali samo na po godinu dana te nije vidio veliko natjecanje, no vidio ga je 1996. godine kao izbornik reprezentacije Švicarske. Tamo je dobio otkaz nakon eliminacije u grupnoj fazi uz samo jedan bod.

Trenersku karijeru završio je 2015. godine u Alžiru.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider