Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tužna vijest

Preminuo bivši predsjednik Hajduka: Pod njegovim vodstvom osvojen je povijesni trofej

Hajduk je pod vodstvom Jukića-Peladića osvojio prvenstvo, Kup i Superkup.

Stjepan Jukić-Peladić (Foto: Facebook/HNK Hajduk Split/Screenshot)

Nakon kratke i teške bolesti preminuo je prvi predsjednik Hajduka u samostalnoj Hrvatskoj Stjepan Jukić-Peladić, objavio je splitski klub na službenoj stranici.

Tijekom dužnosničke funkcije u sjećanju Jukića, posebno mjesto zauzimalo je osvajanje posljednjeg Kupa Jugoslavije u sezoni 1990./91.

Naime, zbilo se to 8. svibnja 1991. godine u Beogradu, uoči samog početka rata u Hrvatskoj, a samo nekoliko dana nakon masakra nad hrvatskim policajcima u Borovu Selu. Konsternacija u klubu i dilema: „Otići, ili ne u Beograd?“.

Zahvaljujući lucidnošću obaju predsjednika; predsjednika Skupštine Hajduka pokojnog akademika Ive Petrinovića i tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića, u telefonskom razgovoru i eksplicite preporukom predsjednika Stjepana Mesića, dogovoreno je da Hajduk, bez dvoumljenja, mora nastupiti u Beogradu.

Nastavak je poznat. Hajduk je na stadionu JNA, nastupio s crnim florom oko ruke, pred cijelim auditorijem ex. Jugoslavije, u znak žalosti za pogibijom 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu, i pobijedio golom Bokšića sa 1:0, domaću Crvenu Zvezdu, koja je te godine postala Europski i svjetski nogometni prvak. Jukić, posebno na toj utakmici ističe učinak, Alena Bokšića, koji je kaže sam pobijedio Crvenu Zvezdu.

U prvoj Hrvatskoj nogometnoj sezoni 1992. godine, Hajduk s Jukićem na čelu osvaja prvenstvo države, a nedugo zatim i prvi Hrvatski nogometni super kup, te kup u sezoni 1992./93.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider