Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Obilno premašili milijardu

Premierligaši opet ruše rekorde: Pogledajte tko je najviše potrošio, a tko se najbolje pojačao

Prijelazni rok u Premierligi je završen. U elitnom rangu engleskog nogometa ponovno se okrenulo najviše novca, a odštete plaćene za dovođenje igrača obilno su premašile milijardu eura.

Premierligaši koji su najviše trošili (GOL.hr)

Prijelazni rok u Premierligi ove je godine skraćen za puna tri tjedna u odnosu na ranije. Sve je moralo završiti dan uoči početka prvenstva, kojeg u petak otvaraju Manchester United i Leicester.

No usprkos kraćem roku, potrošnja je ponovno bila astronomska. Više od milijardu i 300 milijuna eura klubovi su potrošili na dovođenje novih igrača, dok su na transferima uprihodili 377 milijuna eura. Razlika iznosi preko 950 milijuna eura, što je i novi rekord. A, koji su klubovi najviše trošili?

Na vrhu je Liverpool. Jürgen Klopp na nove snage potrošio je više od 180 milijuna eura. Chelsea s novim trenerom Sarrijem zaustavio se na cifri od 137 milijuna eura, a u prvih pet još su West Ham, Leicester i Everton.

Što se najvećih ulaznih transfera tiče na vrhu je jedno neočekivano ime - 23-godišnji vratar Kepa Arrizabalaga. Chelsea je za njegovo dovođenje Athletic Bilbau platio 80 milijuna eura, što je najveći novac ikad isplaćen za jednog vratara. Drugi najveći transfer ljeta prijelaz je Ryada Mahreza iz Leicestera u Manchester City, a potom slijede dva Liverpoolova transfera. Vratar Alisson iz Rome, te veznjak Keita iz Leipziga. Top 5 zatvara Brazilac Fred kojeg je Manchester United doveo iz Šahtara.

Što se izlaznih transfera tiče, najviše je zaradio Leicester. Senzacionalni prvak iz 2016. od prodaje je zaradio više od 84 milijuna eura. Slijede ga Watford s 50 milijuna, Newcastle s 47, Chelsea s 36, te Everton s nešto manje od 24 milijuna eura zarade.

Najveći pojedinačni izlazni transfer bio je već spomenti prelazak Mahreza iz Leicestera u Manchester City. Brazilac Richarlison Watford je zamijenio Evertonom u transferu vrijednom gotovo 40 milijuna eura, dok je Thibaut Courtois za 35 milijuna preselio sa Stamford Bridgea na Santiago Bernabeu. U top 5 još su prodaje Mitrovića iz Newcastlea u Fulham, te Muse iz Leicestera u saudijski Al Nassr.

Hrvati u Premierligi (GOL.hr) Hrvati u Premierligi (GOL.hr)

Zanimljiv je pogled na bilancu prihoda i rashoda klubova kada su u pitanju samo transferi. Jedina dva kluba u cijeloj ligi koja su više zaradila nego potrošila na transferima su Watford i Newcastle. Tottenham je na nuli, jer nikoga nije ni kupio ni prodao, a svi ostali daleko su više kupovali. Najviše u crvenom su Redsi koji su na transfere potrošili 168 milijuna eura više nego što su uprihodili.

I za kraj, pogledajmo koji će hrvatski igrači sljedeće sezone biti dio Premierlige. Uz starosjedioca Dejana Lovrena, tu je sad i njegov kolega iz reprezentacije Mateo Kovačić u dresu Chelseaja, te još jedan bivši Dinamovac Filip Benković u Leicesteru. Nikola Vlašić pod ugovorom je s Evertonom, no nije u planovima novog trenera Marca Silve. Prijelazni rok u drugim ligama i dalje traje, tako da Vlašić još uvijek ima vremena promijeniti sredinu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider