Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Modri su veliki favoriti, ali...

Tko to čeka Dinamo? Legija Skandinavaca i daleki put koji su htjeli pošto-poto izbjeći

Dinamo je saznao suparnika u prvom pretkolu Lige prvaka, bit će to islandski prvak Valur.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kuglice u ždrijebu prvog pretkola Lige prvaka spojile su zagrebački Dinamo s Valurom, prvakom Islanda. U prvoj utakmici Modri će biti domaćini na Maksimiru, a potom će tjedan dana kasnije biti uzvrat u Reykjaviku.

Zanimljivo, Valur je klub koji dijeli godinu osnutka s Dinamom. Službeni datum njihova osnivanja je 11. svibnja 1911. i po tome su 15 dana mlađi od Dinama, koji je pak prije 10-ak godina, predvođen Zdravkom Mamićem, proglasio sebe sljedbenikom Građanskog i kao godinu nastanka uzeo 1911., a ne 1945.

Valur je zapravo nogometna sekcija istoimenog sportskog društva čiji je puni naziv Knattspyrnufélagið Valur. Muški i ženski nogomet, muški i ženski rukomet te muška i ženska košarka sportovi su u kojima se Valur natječe.

Nas ovom prilikom najviše zanimaju njihovi nogometaši koji će u prvoj polovici srpnja odmjeriti snage s hrvatskim prvakom.

Prošle godine Valur je osvojio svoj 23. naslov prvaka. Islanđani za razliku od većine ostalih europskih liga igraju nacionalno prvenstvo s početkom u proljeće i završetkom usred jeseni. Jasno, razlog za takvo što su ponajprije izrazito niske temperature koje u zemlji vladaju u velikom dijelu godine i koje, bez obzira na kvalitetu travnjaka, ne dopuštaju normalno igranje nogometa.

Zasluženo im je dodijeljena titula

Tako je prošla prvoligaška sezona (službeni je naziv Urvalsdeild) na Islandu započela 22. travnja 2020. i trajala je do 26. rujna, kada je prekinuta uslijed pogoršane epidemiološke situacije. U konačnici se prvenstvo nije nastavilo, sve je ostalo na 18 kola poslije kojih je Valur proglašen prvakom na temelju najboljeg prosjeka osvojenih bodova (2,44 po utakmici). Treba reći kako to nije izazvalo nikakve kontroverze jer je u trenutku prekida Valur bio uvjerljivo vodeći s 44 boda, osam više od drugoplasiranog FH-a.

gol expired Dinamo saznao suparnika u prvom pretkolu Lige prvaka: Modri protiv prvaka Islanda! divider

Nova sezona počela je krajem travnja i dosad je odigrano osam kola, a Valur se trenutačno nalazi na drugom mjestu, s bodom manje od lidera Vikingura.

Baš ta činjenica što će okršaje s momčadi Damira Krznara dočekati u natjecateljskom ritmu bit će jedna od rijetkih prednosti Valura u dva susreta koja predstoje.

Radi se o momčadi koja je kudikamo skromnijeg nogometnog znanja nego kadar Modrih i sve osim prolaska Zagrepčana u drugo pretkolo bila bi senzacija.

Odsvuda pomalo

Trener Valura je Heimir Gudjonsson, malo poznati Islanđanin koji je cijelu igračku karijeru proveo u domovini i pritom sredinom 90-ih uspio skupiti i šest nastupa za reprezentaciju.

Što se momčadi tiče, dominiraju Islanđani, ali tu su još tri igrača iz Danske te po dvojica iz Švedske i s Farskih Otoka. Kapetan im je 33-godišnji Haukur Pall Sigurdsson, a 29-godišnji Patrick Pedersen iz Danske tržišno je najvrjedniji igrač (Transfermarkt ga procjenjuje na 400 tisuća eura), ujedno i najbolji ligaški strijelac u aktualnoj sezoni s tri pogotka. Njihova desetka Kristinn Freyr Sigurdsson s četiri asistencije prvi je dodavač u ekipi.

Dobar dio igrača Valura uopće nema cijenu na Transfermarktu, a svi koji imaju zajedno vrijede manje od tri milijuna eura. Dinamo je procijenjen na 135 milijuna eura.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider