Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
susreću se četvrti put?

Što čeka Dinamo? Stari znanci s hrvatskim trenerom koji ih je znao namučiti ili mali klub u usponu

Dinamo na prvoj europskoj prepreci čekaju stari znanci ili zanimljivi protivnici s kojima se dosad nisu imali prilike susresti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo je izvukao potencijalne protivnike u drugom prektolu Lige prvaka – dobro nam poznati moldavski Šerif iz Tiraspola ili gruzijski Saburtalo iz Tbilisija.

Prođe li Šerif, Dinamo čekaju susreti sa starim znancima – ne samo jer su Modri dosad tri puta igrali s prvakom Moldavije. Na njihovoj klupi sjedi donedavni trener Osijeka Zoran Zekić, koji je kao strateg bijelo-plavih znao ''zapapriti'' Dinamu.

Zekić je kao trener Osijeka u tri i pol godine dvaput pobijedio Dinamo na Maksimiru u prvenstvu, a izvukao je i dva remija, jedan doma i jedan u gostima.

Momčad s jakim hrvatskim pečatom

Dinamo ima pozitivan uspjeh protiv Šerifa: 2010. ispali su nakon penala, a 2012. prošli su uvjerljivih 5:0 iz dvije utakmice, 2013. s 4:0.

Šerifova klupska politika nije se puno promijenila od tih susreta, pa će i Zekić u ovoj europskoj avanturi imati na raspolaganju pravu legiju stranaca. Momčad Šerifa čine igrači s 12 različitih putovnica, a ima i Hrvata, pa čak i bivših dinamovaca: prije oko godinu dana u Šerif je stigao Antun Palić, koji je igrao za Dinamo 2011./2012.

Na golu je bivši vratar Osijeka Zvonimir Mikulić, a tu je još Mateo Sušić, igrač s hrvatskim i bosanskohercegovačkim državljanstvom, koji je u Hrvatskoj igrao za Istru. Najvrjedniji Šerifov igrač po Transfermarktu jest bjeloruski zadnji vezni Juri Kendiš (1,1 milijun eura).

Klub u usponu s dobrom akademijom

Potpuna suprotnost multikulturalnom Šerifu jest gruzijski Saburtalo. Klub je to koji se oslanja uglavnom na Gruzijce, koji čine 20 od 25 igrača prve momčadi.

Klub je osnovan 1999., a prvoligaši su tek od 2015. Bolji dani za klub – koji igra na stadionu kapaciteta tek 1.800 ljudi – došli su 2005., kada ih je kupio Tariel Khechikashvili, poslovni čovjek koji je kasnije postao i gruzijski ministar sporta i mladih.

Aktualni naslov prvaka prvi im je u klupskoj povijesti, a tim uspjehom osigurali su i debitantski nastup u Europi.

Poznati su po dobroj akademiji, pa ne čudi visok postotak domaćih igrača u njihovim redovima. Imaju relativno mladu momčad sa samo tri igrača starija od 30 godina, a kroz njihov pogon prošla su dva aktualna reprezentativca Gruzije.

Njihov je najskuplji igrač 20-godišnje lijevo krilo Giorgi Kokhreidz, igrač koji nosi desetku na leđima i vrijedi 500.000 eura po Transfermarktu.

Prvi susret Šerifa i Saburtala igra se 9. srpnja, a domaćin je momčad Zorana Zekića. Njihove domaće sezone u punom su zamahu, a oba moguća protivnika Dinama vode na ljestvicama - Šerif s osam, Saburtalo s bodom prednosti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX