Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
čeferin u zagrebu

Predsjednik UEFA-e demantirao ''Yu-ligu'' te istaknuo probleme u HR nogometu

Aleksander Čeferin održao je konferenciju za novinare nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Slovenac Aleksander Čeferin po prvi je puta kao predsjednik UEFA-e posjetio Zagreb. Domaćin mu je bio predsjednik HNS-a Davor Šuker s kojim je Čeferin odradio sastanak i s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, a susrest će se i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Prvi čovjek europskog nogometa zahvalio se domaćinu istaknuo dobre i loše stvari u domaćem nogometu.

"Drago mi je da mi je jedan od prvih posjeta našoj dragoj, susjednoj Hrvatskoj. Hrvatska je u igračkom smislu fenomen, radi čuda na nogometnom terenu, no ima problema koje treba riješiti. Nažalost, hrvatski nogomet nije poznat samo po fenomenalnim igračima nego i po nekim problemima. Svi savezi imaju određene probleme, a ključni su hrvatski problemi s navijačkim incidentima koji mogu rezultirati drastičnim sankcijama te prilično loša infrastruktura u usporedbi sa sličnim zemljama.''

Pohvale i isticanje problema u hrvatskom nogometu

Čeferin je rekao o čemu je bilo riječi na sastanku s premijerom Plenkovićem.

"S premijerom smo razgovarali i o navijačima i o infrastrukturi. UEFA pomaže HNS-u oko infrastrukture i s time će nastaviti, a HNS za velike projekte treba podršku i lokalnih vlasti i države. Premijer Plenković obećao je pomoći. Što se navijača tiče, UEFA nema mogućnosti sankcionirati navijače, a upozorio sam i Plenkovića i Šukera da sam upoznat s hrvatskom situacijom i da postoji mogućnost najoštrijih sankcija prema hrvatskom nogometu, kako za reprezentaciju tako i klubove. Tu moraju svoje napraviti i HNS i država.''

Planira li UEFA intervenirati s obzirom na optužnice protiv nogometnih djelatnika u Hrvatskoj?

"Kao pravnik i predsjednik Uefe ne mogu komentirati optužnice, a presumpcija nevinosti vrlo je bitna. Hrvatske institucije moraju napraviti svoj posao, a stajalište ću zauzeti poslije pravomoćne presude. Nadalje, ako bismo vidjeli da se država miješa u rad HNS-a, reagirat ćemo. Ako pak netko ne poštuje zakon, onda mora reagirati država", pojasnio je Čeferin.

Najviše je okupljene zanimala tema oko regionalne lige oko koje je bilo puno riječi posljednjih tjedana, ali se sve pokazalo tek probnim balonom koji se - probušio. Čeferin je opet ponovio kako nema govora o regionalnih ligi zemalja bivše Jugoslavije.

"Priča o dogovorenoj ligi i pripremljenim Uefinim sredstvima pojavila se kroz medije na inicijativu ljudi koji nisu vezani uz UEFA-u. Nikakva liga nije dogovorena, nikakav novac nije pripremljen, a ako netko želi regionalnu ligu mimo UEFA-e, to je druga stvar. Razlika između velikih i malih klubova raste iz godine u godinu, razmišlja se o kombiniranim ligama i moguće su u budućnosti, ali to ne mora nužno biti liga bivše Jugoslavije, a takva liga može biti ulaznica za Ligu prvaka. ''

Ostaje Liga prvaka

Kreće li uskoro liga u kojoj neće biti mjesta za europske ''siromahe''.

''Postojao je pritisak velikih klubova oko formata Lige prvaka. Treba biti pažljiv, veliki klubovi traže sve više, ali najviše i donose. No, zatvorena liga apsolutno otpada, to UEFA neće dopustiti. Liga prvaka je još uvijek Liga prvaka, nije elitistička", smatra Čeferin.

Hoće li UEFA poraditi i na formatu Europskog prvenstva, nakon premijere u Francuskoj s 24 zemlje?

"Kao i na svim prvenstvima, vidjeli smo i dobrih i loših utakmica. Primjedba o sudjelovanju previše zemalja nije na mjestu jer smo vidjeli i manje reprezentacije u izvrsnim izdanjima, poput Islanda i Walesa. Osim toga, financijski je EP u Francuskoj bio među najuspješnijima u povijesti. EURO 2020 bit će u više zemalja samo jednokratno, poslije će europske smotre opet organizirati jedna ili dvije zemlje", najavio je.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider