Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dinamo i Lokomotiva igraju

Povjerenik za natjecanje Prve HNL objasnio proceduru: Moguće je da se sezona skrati

Nakon što je prije pet dana jedan nogometaš Lokomotive bio pozitivan na koronavirus, iz redova hrvatskog doprvaka priopćili su da su još četvorica njihovih nogometaša zaraženi COVID-om 19. Ti nogometaši poslani su u samoizolaciju na 14 dana, a s obzirom da tijekom dana igrači Lokomotive nisu imali novih simptoma, odigravanje sutrašnjeg derbija s Dinamom nije došlo u pitanje.

Iako je klub redovito provjerao temperaturu igračima prije treninga, i premda su ispoštovana sva epidemiološka pravila, koronovirus uspio je pronaći svoj put do momčadi Lokomotive.

Prošlosezonski hit HNL-a i doprvak države ima čak četvoricu igrača pozitivnih na COVID-19.

"Sigurno je ovo jedna tekša situacija za nas. Izgubili smo dosta igrača u ovom prijelaznom roku što je odraz odlične sezone naše ekipe i s druge strane nas je jako pogodila ova situacija s koronavirusom, tako da, jednostavno, u velikim smo problemima, ali moramo se prilagoditi na novo nastalu situaciju", rekao je Goran Tomić, trener Lokomotive.

Lokomotiva igra i protiv Dinama i protiv Rapida

Momčad Gorana Tomića u nedjelju bi trebala igrati protiv Dinama. I igrat će.

"Igra se utakmica normalno. Mislim da je tako najbolje, nema smisla prekidat utakmice jer vjerojatno sve to čeka u budućnosti i na jesen i na zimu i morat ćemo se vjerojatno svi prilagoditi ovoj situaciji."

Je li u opasnosti nastup u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv bečkog Rapida za 11 dana?

"To su neki najcrnji scenariji. Mislim da UEFA kaže da treba bit 13 raspoloživih igrača. Mi ćemo skupiti 13 igrača jer jednostavno ne bitno je s kojim sastavom, mi ćemo tu utakmicu igrat i naravno da nam je jako bitno da i treniramo normalno do te utakmice i da ćemo dati sve od sebe, ne bitno s kojim sastavom igrali."

Koronavirus tako je već na startu nove sezone pokazao koliko opasno može priprijetiti uobičajnom nogometnom životu, a u HNS-u uvjeravaju kako imaju spremne različite vrste protokola za eventualno još značajnije pogoršanje situacije.

S Josipom Breznim, povjerenikom za natjecanje Prve HNL, u Dnevniku Nove TV razgovarao je reporter Milan Stjelja.

Što slijedi kada se zna da jedan klub na početku nove sezone ima zaraženih igrača?

"Prije svega, kad se dogodi ovakva situacija moramo kao nogometna organizacija i kao i svi u ovoj državi poštovati odredbe Stožera civilne zaštite i mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U tom smislu je i u ovom slučaju napravljeno sve po protokolu - obaviješten je nadležni epidemiolog. Zahvaljujući kvalitetnoj evidenciji, oprezu i dobrom radu klubova Prve lige taj posao je lakše napraviti jer se u svakom trenutku zna tko je bio gdje, u kojoj svlačionici, na treningu... Što se tiče eventualne odgode utakmice Dinamo - Lokomotiva, to u ovom trenutku ne dolazi u obzir.

Klubovi mogu odgoditi utakmicu ako imaju više od šest igrača u samoizolaciji

HNS je izašao ususret klubovima tako što je omogućio da dođe do odgoda. U kojim situacijama?

"Naravno da smo bili svjesni i dok smo igrali završetak prošlog prvenstva da nam se može dogoditi takva situacija. Uostalom, živimo u vrijeme epidemije, nažalost se situacija pogoršava. U tom smislu smo donijeli odluku da se klubovima koji imaju više od šest igrača u samoizolaciji dozvoli određena odgoda do završetka samoizolacije."

Koliko puta jedan klub može odgoditi utakmicu?

"Naravno da ovog trenutka nismo rekli brojkom koliko to jest. Nadamo se da neće trebati uopće, barem što se Prve lige tiče. Imamo već takvih slučajeva u Drugoj ligi. Ako to bude češća pojava, onda ćemo primijeniti daljnje korake i donijeti nove odluke. U tom smislu se sva radna tijela konzultiraju, imamo pripremljene planove za ne daj Bože."

Možda se sezona bude igrala samo do 27. kola

Što ako nakon odigranih 10-15 kola neki klubovi odigraju dvije utakmice više, a neki manje? Što onda?

"Gledajte, u ovom trenutku svi klubovi znaju da je moguće da se to dogodi i nema potrebe da se govori o nekakvoj neregularnosti. Ti klubovi će odigrati u prvom mogućem slobodnom terminu. To naprosto ovisi o tome kako će naši klubovi odigrati europske kvalifikacije, hoće li se plasirati u grupnu fazu i naravno da je onda kalendar vrlo zgusnut. Ukoliko u prvom ili drugom krugu vidimo da nećemo moći završiti sezonu na vrijeme, u tom slučaju će se aktivirati opcija koju je Komisija za profesionalni nogomet predložila, a to je da se naprosto promijeni način igranja i da se ne igra četvrti krug."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider