Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
atipično za njega

Sjećate li se tog gola? Čeka nas repriza finala koje je obilježila kopačka Lea Messija

U dva od četiri polufinala gledat ćemo reprize finala Lige / Kupa prvaka.

Lionel Messi u finalu LP-a 2009. (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ždrijeb četvrtfinala nogometne Lige prvaka, koji je održan u petak u Nyonu, donio je takav ishod da u sva četiri para imamo favorite. Juventus je favorit protiv Ajaxa, Liverpool protiv Porta, Manchester City je prednosti u odnosu na Tottenham, a Barcelona ima više izgleda od Manchester Uniteda.

Ajax i Juventus, te Manchester United i Barcelona dva puta su se sastali u finalu Lige prvaka, odnosno Kupa prvaka.

Barcelona je oba puta bila uspješnija od Manchester Uniteda. Godine 2009. Barcelona je na rimskom Olimpicu pobijedila Manchester United sa 2:0 i po treći put u svojoj povijesti osvojila europsku krunu. Pogotke za Barcu postigli su Samuel Eto'o i Lionel Messi, i to glavom.

Messi je tada poletio zrakom i glavom pogodio dalji kut. U skoku je ostao bez kopačke, pa ju je prilikom proslave gola visoko podigao u zrak, stvorivši scenu koja je obilježila finale. 

Juve posljednji naslov prvaka Europe osvojio protiv Ajaxa

Godine 2011. nogometaši Barcelone stigli su do četvrtoga naslova europskoga prvaka svladavši u finalu na Wembleyu Manchester United sa 3:1, a opet je strijelac za Barcu bio Messi, a preostala dva pogotka zabili su Pedro i David Villa. Barcelona je u tom finalu potpuno nadigrala Manchester United, koji je u cijeloj utakmici imao samo jednu priliku, koju je u pogodak pretvorio Wayne Rooney.

Ajax i Juventus su se također dva puta sastali u finalu. Prvi puta 1973. godine na beogradskoj Marakani kada je Ajax, predvođen Johanom Cruyffom, Ruudom Krolom, Johanom Neeskensom i Johnnyjem Repom slavio s 1:0 pogotkom Repa i tako je po treći puta zaredom postao europski prvak. Tada su u poraženom sastavu Juventusa igrali Dino Zoff i Fabio Capello, koji je kasnije napravio veliku trenersku karijeru.

U drugom finalu, 1996. na rimskom Olimpicu, Juventus je nakon izvođenja penala slavio sa 4:2. Nakon 120 minuta bilo je 1:1, za Juve je zabio Fabrizio Ravanelli, a strijelac za Ajax bio je Jari Litmanen. No, kod izvođenja penala junak je bio vratar Juvea Angelo Peruzzi koji je obranio dva jedanaesterca, i tako je torinski klub osvojio svoj drugi i posljednji naslov europskog prvaka.

Godinu ranije Ajax je osvojio svoj posljednji naslov prvaka Europe, pobijedivši AC Milan sa 1:0.

Spursi i Građani prvi put susreću se u Europi

Tottenham i Manchester City nikad se nisu međusobno susreli u europskim natjecanjima, ali se dobro poznaju iz Premier lige. Posljednja tri prvenstvena susreta dobio je Manchester City. Prošle sezone City je slavio sa 3:1 i 4:1, a u ta dva susreta Raheem Sterling je postigao tri pogotka.

Ove sezone u 10. kolu Premier lige, prije četiri i pol mjeseca, Manchester City je slavio sa 1-0 pogotkom Riyada Mahreza. Uzvrat je u Manchesteru, a samo nekoliko dana kasnije, 20. travnja, Manchester City dočekuje Tottenham u Premier ligi.

Ishodom ždrijeba sigurno su najsretniji u Liverpoolu, koji je opet dobio Porto. Prošle sezone u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka Liverpool je u gostima svladao Porto sa 5:0. Trostruki strijelac za Redse bio je Sadio Mane, a po jedan gol dodali su Mohamed Salah i Roberto Firmino. U uzvratu na Anfieldu bilo je 0:0.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider