Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nakon duge borbe

Povijesni događaj za nogomet, Američki savez prelomio u korist žena

Američke nogometašice izborile su se za svoja prava.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

 Nakon duge i teške borbe američkih nogometašica za jednakost i sudske tužbe pokrenute 2019. godine, uspjeli su se dogovoriti sa savezom i potpisati novi kolektivni ugovor.

Američki nogometni savez postigao je povijesni sporazum o jednakom plaćanju muških i ženskih nacionalnih momčadi, tako su postali prvi u sportovima koji su izjednačili plaće oba spola.

Najveća prepreka u dogovorima bile su premije sa Svjetskih prvenstava, one se temelje na plasmanu reprezentacije. Ženska reprezentacija bila je iznimno uspješna na međunarodnoj sceni osvojivši dva uzastopna Svjetska prvenstva, no zbog razlike u raspodjeli novca njihove premije su bile mnogo manje od muške reprezentacije.

Sindikati su odlučili udružiti novčane nagrade ženske i muške reprezentacije te ih raspodijeliti na ravnomjeran način, ovisno o nastupima.

Prijašnji način plaćanja nogometaša i nogometašica bio je jasan, onoliko koliko FIFA plati toliko dobije savez odnosno igrači, za usporedbu 2018. godine Francuska je za osvajanje Svjetskog prvenstva dobila 38 milijuna dolara, dok su prvakinje 2019. godine, Amerika dobile 4 milijuna dolara.

Koliko FIFA isplaćuje savezima?

FIFA je povećala novčani fond za muškarce, na Svjetskom prvenstvu 2022. FIFA će podijeliti 440 milijuna dolara, a Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, predložio je da se na Svjetskom prvenstvu za nogometašice 2023. godine nagradni fond poveća za 100 %, s 30 milijuna dolara na 60 milijuna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider