Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"cristiano je najbolji"

Portugalci nezadovoljni što je nagrađen Modrić, a ne Ronaldo: "Nešto se čudno događa"

Portugalci su nezadovoljni odabirom Modrića za najboljeg igrača svijeta.

Fernando Santos i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon što je Barcelona iskazala nezadovoljstvo jer njezin igrač Lionel Messi nije dobio nagradu za najboljeg nogometaša svijeta, to isto je učinio Portugal jer je ogorčen što nije nagrađen njihov Cristiano Ronaldo.

"Modrić je veliki igrač, zato sam ga pri svom glasovanju stavio na drugo mjesto. No najbolji nogometaš prošle sezone nesumnjivo je bio Cristiano Ronaldo. Zabio je 50 golova. Čini se da sve ono što je vrijedilo ranije sada ne vrijedi", izjavio je portugalski izbornik Fernando Santos, a prenose novine Marca.

Luka Modrić, hrvatski kapetan i vezni igrač Real Madrida, u ponedjeljak je dobio nagradu The Best za najboljeg nogometaša svijeta u 2018. godini u organizaciji krovne svjetske organizacije FIFA-e. Glasovali su treneri, igrači te novinari iz čitavog svijeta, kao i navijači.

Modrić je dobio 29 posto glasova, Ronaldo 19 posto, a egipatski napadač Mohamed Salah 11,2 posto glasova.

Juventus objasnio Ronaldov izostanak s dodjele

Manje od 24 sata nakon završetka priredbe u Londonu, na koju Ronaldo nije došao, iz njegova muzeja u portugalskom gradu Funchalu stigla je kontroverzna poruka.

"Ove trofeje nitko neće ukrasti. Imamo alarm", istaknuo je muzej na Instagramu, gdje je objavio fotografije Ronaldovih pehara iz tamošnjeg muzeja. Portugalski kapetan rođen je u Funchalu na otoku Madeiri, a prošle godine osvojio je ovu nagradu FIFA-e.

Juventus je pak dan nakon dodjele nagrada ponovo opravdavao izostanak 34-godišnjeg napadača s dodjele priznanja.

"Ronaldo i ja nismo mogli doći jer je bilo malo vremena do naše iduće utakmice. Žao nam je zbog toga, no taj događaj nije nam se uklapao u raspored", rekao je Juventusov trener Massimiliano Alegri na konferenciji za novinare.

To je uoči dodjele nagrada bila rekla i glasnogovornica Juventusa. Crno-bijeli su igrali u nedjelju, a u srijedu imaju novu prvenstvenu utakmicu.

U srijedu igra i Real Madrid na teškom gostovanju kod Seville, no svi njegovri nominirani igrači na čelu s Modrićem prisustvovali su gala večeri.

Ronaldo zakinut i za najbolji pogodak sezone?

Portugalski izbornik Santos tvrdi da je ondje učinjena dvostruka nepravda prema Ronaldu. Prošlosezonski najbolji strijelac Lige prvaka nije dobio priznanje niti za najljepši gol, iako je bio uvjeren da će pogodak škaricama u četvrtfinalu Lige prvaka upravo protiv njegova novog kluba Juventusa biti nagrađen.

"Kada najbolji pogodak u karijeri najboljeg igrača na svijetu ne dobije nagradu, to znači da se nešto čudno događa", rekao je Santos.

Nekadašnji portugalski vratar Vitor Baia, koji je u utorak prisustvovao World Football Summitu u Madridu, također je htio da njegov sunarodnjak dobije nagradu, no ne smatra nepravednim što je naslov najboljeg otišao Modriću.

"Modrić to nije zavrijedio"

"Kao Portugalac, volio bih da je nagradu The Best dobio Cristiano, no potrebno je biti sposoban analizirati što se dogodilo. Vjerujem da je Modrić također zaslužio tu nagradu. Potrebno je napraviti kompletnu analizu, ali ja vjerujem da bi bilo zasluženo i da je Ronaldo dobio priznanje", rekao je na toj konferenciji 48-godišnji Baia, nekadašnji vratar Barcelone i Porta.

"Modrić nije zaslužio da se govori o nepravdi, jer je imao fantastičnu sezonu, no, kažem, volio bih da je Cristiano pobijedio. Također sam htio vidjeti i njega i Messija na priredbi. Trebali su biti ondje jer imaju društvenu odgovornost. Cristiano i Messi trebali su prvi čestitati Modriću", dodao je.

Ronaldo je u 2018. godini opet bio najbolji strijelac Lige prvaka te je svojim ključnim pogocima pogurao Real Madrid do trećeg uzastopnog naslova prvaka Europe. Portugal je na svjetskom prvenstvu ispao u osmini finala s 1:2 od Urugvaja.

Figo skinuo kapu našem Luki

Bivši vezni igrač Portugala Luis Figo također smatra da je Ronaldo mogao biti pobjednik, no istaknuo je da je hrvatski kapetan zasluženo osvojio priznanje.

"Smatram da je Modrić zasluženo dobio nagradu nakon godine kakvu je imao. Osvojio je puno titula te sjajno odigrao na svjetskom prvenstvu. Nevjerojatan je igrač", rekao je 45-godišnji Figo, nekadašnji igrač Barcelone, Real Madrida i Intera.

"Svi nominirani igrači zaslužili su ovu nagradu, no samo ju je jedan mogao dobiti“, dodao je.

U posljednjih deset godina dobivali su ju samo Lionel Messi i Cristiano Ronaldo, od čega svaki po pet puta. Ovaj put nije pala presuda tko je od njih dvojice uspješniji jer je prvi put nagrađen Modrić, koji je prekinuo duopol koji je vladao od 2008. godine.

Modrić je nakon osvajanja Lige prvaka osvojio srebrnu medalju s Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu, bio ondje proglašen najboljim igračem, a zatim je dobio priznanje za najboljeg nogometaša Europe u izboru europskog saveza UEFA-e.

Modrić zasluženo ispred Messija i Ronalda

Ronaldo i Messi u ponedjeljak su u Londonu uvršteni u najbolju momčad prošle sezone, baš kao i Modrić, no to je jedino priznanje koje su dobili u organizaciji FIFA-e. Na priredbu nije došao ni Messi.

On je u izboru za najboljeg igrača svijeta dobio 9,8 posto glasova, čime je zauzeo peto mjesto. To je izazvalo nezadovoljstvo Barcelone, čiji je trener Ernesto Valverde u utorak rekao kako je on najbolji na svijetu te je opravdao njegov izostanak. To je učinio i jedan od direktora kluba rekavši kako je Messi ostao u Barceloni zbog "obiteljskog problema", no da ako netko ne poštuje nagradu FIFA-e, onda je to zato što Messi nije izabran za najboljeg.

Kapetan Barcelone prošle je sezone s klubom osvojio španjolsko prvenstvo i kup, a s 34 pogotka bio je najbolji strijelac europskih liga, dok je s Argentinom ispao u osmini finala Svjetskog prvenstva od kasnijeg pobjednika Francuske.

Modrić je pak od prosinca 2017., kada je s Real Madridom osvojio svjetsko klupsko prvenstvo u Abu Dabiju, osvajao sve nagrade zaredom. U Abu Dabiju bio je proglašen najboljim igračem tog prvenstva ispred Ronalda. Nakon toga uslijedila je 2018. godina, u kojoj je osvojio tri najveća priznanja – naslov najboljeg na Svjetskom prvenstvu u Rusiji te nagradu UEFA-e i sada FIFA-e.

Ronaldo prošli mjesec nije došao ni na priredbu u Monaco, gdje je Modrić osvojio priznanje UEFA-e e dobivši više glasova od njega. Njegova sestra i zastupnik Jorge Mendes tada su javno poručili da mu je učinjena nepravda.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider