Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mutne igrice superagenta

Tražili su ga velikani, on otišao u 2. ligu: Ovo je pozadina šokantnog transfera

U pozadini neočekivanog transfera nalazi se portugalski superagent Jorge Mendes.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Možda i najveći šok prijelaznog roka ponudio je engleski drugoligaš Wolverhampton koji je iz Porta doveo Rubena Nevesa, 20-godišnjeg veznjaka koji je bio na meti Chelseaja i Liverpoola. Portov dragulj bio je najmlađi kapetan u povijesti Lige prvaka - ponio je kapetansku vrpcu protiv Maccabi Tel Aviva sa samo 18 godina i 221 danom – i redovno je oduševljavao igrajući za mlade reprezentacije Portugala.

Kako je ovakav igrač završio u klubu koji je okončao sezonu na 15. mjestu Championshipa? U pozadini stoji njegov zastupnik Jorge Mendes, poznati portugalski superagent koji zastupa većinu portugalskih zvijezda, uključujući i Cristiana Ronalda.

Mendes je postao savjetnik kineskih investitora koji su preuzeli klub, a menadžer kluba postao je Nuno Espirito Santo, bivši golman i prvi Mendesov klijent. Njemu je Mendes najprije sredio posao u Valenciji, a zatim u Portu, koji ga je otpisao nakon sezone bez trofeja.

Mendes je iskoristio svoju razgranatu mrežu u Portugalu i doveo u Wolvese već nekoliko Portugalaca: Helder Costa stigao je za 14,6 milijuna eura nakon posudbe iz Benfice, dok je Roderick Miranda došao iz Rio Avea. Wolvesi su priopćenjem negirali da Mendes vodi transfer politiku kluba, što je zabranjeno po pravilima FA-a. Međutim, izjava Nunova prethodnika Paula Lamberta jasno govori tko ima zadnju riječ.

''Moramo primati mišljenja i savjete od nekoga tko je prijatelj s vlasnicima'', rekao je Lambert na odlasku, a jasno je da je taj ''netko'' upravo Mendes.

U Valenciji se nisu proslavili, a sada su se ujedinili u Engleskoj

Iako cijena transfera nije poznata, spekulira se o 17 milijuna eura što je novi klupski rekord, a Neves je potukao još jednog Mendesovog igrača – spomenutog Heldera Costu. Njegove dobre izvedbe prošle sezone (12 golova i osam asistencija) zaradile su Mendesu određene simpatije, ali njegova prijašnja suradnja s Nunom izaziva mnoge sumnje.

Mendes i Nuno već su bili u sličnim ulogama u Valenciji – Nuno kao trener, a Mendes kao siva eminencija – i upravo su to bile godine u kojima je španjolski klub doživio veliki pad. Navijači Valencije prosvjedovali su protiv Mendesovog utjecaja u klubu, a iako je on danas oslabljen, Valencia se i dalje oporavlja od velikog pada.

Ovaj dvojac ponovno se ujedinio u Engleskoj, a Neves sasvim sigurno nije zadnji Portugalac koji je stigao u Wolvese. Zanimljivo, Nevesa je novi - stari trener Nuno prošle sezone samo šest puta uvrstio u prvih 11.

Na oprez poziva i sličan slučaj iz povijesti engleskog nogometa. Willie McKay, agent iz Monaca, je 2011. u Doncaster Roverse doveo nekoliko Francuza ili igrača koji su igrali u Francuskoj, poput El-Hadji Dioufa i Pascala Chimbonde. Cilj je bio izboriti Premierligu, ali rezultat je bio potpuno suprotan i Doncaster je ispao iz Championshipa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider