Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
KAKO NA ZAVRŠNICU?

Poraz od Danske jedini sigurno gasi snove, na Final Four je moguće i s eventualnim porazom u Beču

Hrvatska nogometna reprezentacija ispred sebe ima sjajnu situaciju i priliku naći se u Final fouru Lige nacija.

Pašalić, Modrić i Brekalo (Foto: Afp)

Tko bi ovako nešto očekivao nakon one nezgodne osječke lipanjske večeri? Nakon neugodnog poraza 0:3 od Austrije, kojim je nogometna reprezentacija Hrvatske započela svoj nastup u UEFA Ligi nacija?

Tko bi očekivao da će samo tri utakmice kasnije i dvije prije kraja prvog kruga, Hrvatska imati prolaz na Final four u svojim rukama i to u situaciji gdje ovisi u prvom planu samo o sebi.

U samo deset lipanjskih dana se sve promijenilo. Od reprezentacije koja je u krizi, postali smo ponovno europski hit, a gostovanje Danske na Maksimiru nije nam susret za ostanak u skupini nego izravna borba za prvo mjesto.

Kako su do kraja preostale dvije utakmice, odnosno ukupno četiri u našoj skupini, možemo se prepustiti i nekim kalkulacijama po pitanju toga kako izboriti doigravanje s četiri najbolje reprezentacije. Kako i u 2023. godini dobiti uzbudljivi nogometni lipanj?

Proći ćemo to kroz tri opcija ishoda današnjeg susreta protiv Danske.

Hrvatska na Maksimiru gubi od Danske

U ovom slučaju za nas sve završava.

Kako Danci imaju dva boda više, ovo bi bila situacija gdje oni osiguravaju prolaz među četiri najbolja. Hrvatskoj bi u tom slučaju preostalo protiv Austrije izboriti utješno drugo mjesto u skupini, neovisno o tome kako će ranije završiti susret Francuske i Danske.

Hrvatska i Danska na Maksimiru odigravaju bez pobjednika

Šanse za prvo mjesto su i dalje tu, no više ne ovisimo sami o sebi. Trebat će nam pobjeda u Beču, dok s druge strane Danska kod kuće ne smije savladati Francuze.

Srećom po nas, Francuzi će u Danskoj sigurno igrati na pobjedu. Ništa drugo si ne smiju dozvoliti, iz vrlo jednostavnog razloga.

Savladaju li Austriju, preskočit će ih tek za jedan bod i svaka pobjeda Austrije nad Hrvatskom, uz bilo koji ishod osim njihove pobjede u Danskoj, baca ih tamo gdje se iduće sezone nikako ne žele naći, u drugu ligu.

Hrvatska pobjeđuje Dansku

Ovo je naravno najbolji ishod, kojim preuzimamo prvo mjesto te i dalje ovisimo isključivo o sami sebi. U tom slučaju pobjeda u Beču potvrđuje prvo mjesto.

Isto tako, dolazimo u situaciju gdje nam se, po pitanju prolaska, poraz ili bod u Beču svode na isto. Naime, Dancima u tom slučaju treba pobjeda nad Francuzima. Bilo koji drugi ishod u Kopenhagenu eliminira Dance.

U tom slučaju prolazimo na Final four čak i u slučaju poraza u Beču te neodlučenog rezultata Danaca i Francuza, budući da bi zadržali prvo mjesto zbog boljeg omjera u međusobnim susretima.

Postoji ipak i jedna ne toliko realna, ali svakako teoretski moguća situacija. Austrija bi eventualnom pobjedom u Francuskoj također došla u situaciju da bude prva. No, njima se mora poklopiti apsolutno sve. Dakle, da bi Austrija bila prva, mora slaviti u oba svoja susreta, a Danska mora izgubiti susrete od Hrvatske i Francuske.

Ovo posljednje je ujedno i opcija gdje nam poraz u Austriji ne bi donosio prolaz, no više o tome znat ćemo nakon današnjih susreta.

Sve u svemu, na ruku nam ide činjenica da se Francuzi moraju uozbiljiti i osigurati ostanak u elitnoj grupi. Inače iduće sezone Lige nacija ostaju bez susreta s najjačima.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider