Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ADIOS GONZALO HIGUAIN

Popularni Pipita uz suze najavio kraj karijere koja je mogla biti još spektakularnija

Gonzalo Higuain odlučio je kako će mu aktualna MLS sezona biti posljednja u karijeri.

Galerija U dresu Argentine na SP 2014. Higuain u Juventusu s Mariom Mandzukicem Gonzalo Higuain +3 Iz sezone 2010./11 u Realu

Još samo dvije utakmice regularne sezone i eventualno pokoja u MLS doigravanju, preostale su do kraja karijere jednog od najubojitijih napadača ovog stoljeća, ali isto tako igrača pored kojeg će ostati nekoliko onih popularnih "what if..."

U pitanju je Gonzalo Higuain, danas član Inter Miamija, koji je pred medijima najavio kako na kraju ove MLS sezone završava karijeru.

Miami mu je vratio ljubav prema nogometu

"Sad se mogu umiroviti na način na koji sam želio. Dok igram za sebe i za navijače, za svoj vlastiti užitak", rekao je Higuain, koji je u Miamiju dvije godine te je postao pravi heroj navijača kluba čiji je vlasnik i predsjednik David Beckham.

Kroz suze je otkrio kako je uživao u Miamiju, gradu koji mu je vratio ljubav prema nogometu kad je mislio da to više nije moguće, razočaran svojim nastupima u posljednjim sezonama u Europi.

Dva puta ostao je korak do najvećeg trofeja

A bila je ovo jedna sjajna karijera kojoj je malo nedostajalo da bude spektakularna. Porazi u finalima Lige prvaka 2017. i Svjetskog prvenstva 2014. godine govore tome u prilog. 

Rodio se u francuskom Brestu, gdje je tada igrao njegov otac, dobar, ali niti približno vrhunski nogometaš kao Gonzalo. Karijeru je započeo River Plateu za koji je debitirao kao 17-godišnjak te je 41 nastup i 15 pogodaka, prije nego je Real Madrid za njega isplatio traženu odštetu.

U Real je stigao u zimu 2007. godine, točno po završetku prve ere Galacticosa, dok se tražila neka nova ekipa. Šest mjeseci nakon Gonzala dovedeni su Wesley Sneijder, Javier Saviola, Pepe, Arjen Robben, Julio Baptista i Christoph Metzelder, uz vjeri da bi oni mogli nadoknaditi Roberta Carlosa, Luisa Figa, Zinedinea Zidanea, Davida Beckhama i ostatak.

U Realu s Lukom Modrićem U Realu s Lukom Modrićem (Foto: Afp)

Real je u njegovoj drugoj sezoni uzeo titulu, ali Gonzalo se nije uklopio. U tih sezonu i pol odigrao je u La ligi 46 utakmica te postigao deset pogodaka. 

Nekoliko sjajnih sezona, a onda je došao Ronaldo

No, onda je proradio na pravi način. Iduće dvije sezone, one prije dolaska Cristiana Ronalda, bio je najbolji strijelac kluba, a dobro je, izuzev jednog perioda kad je bio ozlijeđen, nastavio i nakon dolaska Portugalca, koji je karijeru u Realu započeo gdje je krenuo u Manchester Unitedu, na krilu.

U ljeto 2013. godine odlučio je napustio Real Madrid kao slobodan igrač, a izborom je sve iznenadio. Otišao je u Napoli, a tamo je postao najubojitiji čovjek Europe.

U prve dvije sezone na jugu Italije odigrao je 104 utakmice, postigavši 55 pogodaka i postavši novi argentinski junak među najtemperamentnijim navijačima u Italiji. A onda je došla čudesna sezona 2015./16., u kojoj je tada 27-godišnji Gonzalo postigao 36 ligaških pogodaka u 35 nastupa.

Gonzalo Higuain Gonzalo Higuain (Foto: Afp)

Uslijedio je super skupi transfer u Juventus i još jedna vrlo dobra sezona, gdje je u paru s Marijem Mandžukićem doveo Juventus do finala Lige prvaka, uz 32 pogotka u 55 nastupa. Nažalost po njega, to mu je bila posljednja elitna sezona u karijeri, iako je imao tek 29 godina.

Dobar u Juventusu, a onda opet Ronaldo

Iduće je postigao 23 pogotka u 50 nastupa, no sve je više gubio mjesto u sastavu, da bi nakon toga odabrao posudbu u Milan, nakon što se još jednom kao čovjek koji će mu ugroziti status pojavio Cristiano Ronaldo, ovog puta kao centarfor.

Gonzalo Higuain, Paulo Dybala S najboljim prijateljem, Paulom Dybalom (Foto: Afp)

U Milanu nije uspio. Odigrao je tek 15 ligaških utakmica, postigavši šest pogodaka, a krenuli su i problemi s ozljedama. Izdržao je do zime, kad odlazi u Chelsea, ali niti tamo nije odradio ništa bolje.

Sezona 2019./20. mu je bila posljednja u Juventusu, a u 44 nastupa postigao je 11 pogodaka.

Bilo mu je 32 godine, a razmišljao je o prekidu karijere. I onda je došao poziv iz Miamija.

Posljednju elitnu sezonu odigrao prije 29. rođendana

Na Floridi je odigrao 67 utakmica, postigavši 23 pogotka te završava karijeru s 34 godina, što je danas dob u kojoj mnogi još uvijek igraju na najvišoj mogućoj razini.

On je svoju posljednju sezonu na razini svjetske klase odigrao prije 29. rođendana, što nam samo postavlja pitanje što bi se dogodilo da je imao manje problema s kilogramima (što je odavno poznata stvar) te da se u čak dva navrata, kad je izgledao najbolje, u njegovom klubu pojavio Cristiano Ronaldo.

Sve u svemu, velika karijera, koja je mogla nastupima i trofejima biti još bolja. Činjenica je da smo od njega vidjeli tek pet sezone na onoj najvišoj razini za kakvu je itekako imao potencijala i talenta.

U dresu reprezentacije Argentine odigrao je 75 utakmica i postigao 31 pogodak, od toga dva na Svjetskom prvenstvu 2010. i jedan na SP 2014. godine. Nastupio je i na onom za Argentinu neslavnom SP u Rusiji 2018. godine.

Adios Pipita, bilo je čast, samo je šteta što te na najvišoj razini nismo mogli gledati malo više.

Gonzalo Higuain U dresu Argentine na SP 2014. (Foto: Afp)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider