Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Dosta je bilo riječi!"

Poljaci zadali težak udarac ruskom nogometu, javno ih podržao i Robert Lewandowski

UEFA je naredila odigravanje utakmice Rusija - Poljska na neutralnom terenu. Poljaci ne žele uopće igrati s Rusima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Cezary Kulesza, predsjednik Poljskog nogometnog saveza, objavio je na Twitteru da njihova reprezentacije ne misli igrati s Rusijom kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo.

"Dosta je bilo riječi, vrijeme je za djelovanje! Zbog eskalacije agresije Ruske Federacije prema Ukrajini, reprezentacija Poljske ne namjerava igrati utakmicu doigravanja protiv Rusije. Ovo je jedina ispravna odluka. U pregovorima smo s nogometnim savezima Švedske i Češke kako bismo iznijeli zajednički stav prema FIFA-i", napisao je Kulesza.

Vrlo brzo podržao ga je najbolji poljski nogometaš i kapetan reprezentacije Robert Lewandowski.

Lewandowski: Ne možemo se pretvarati da se ništa ne događa

"To je prava odluka! Ne mogu zamisliti da igram utakmicu s ruskom reprezentacijom u situaciji kada se nastavlja oružana agresija u Ukrajini. Ruski nogometaši i navijači nisu za to odgovorni, ali ne možemo se pretvarati da se ništa ne događa", poručio je napadač Bayerna.

Slično razmišlja i najbolji poljski vratar Wojciech Szczesny:

"Moja supruga je rođena u Ukrajini i venama moga sina teče ukrajinska krv. Upoznao samo toliko puno Ukrajinaca i svi su divni ljudi. Dio naše obitelji je sada u Ukrajini. Gledamo u nevjerici što se događa, gledamo patnju i strah koju sada proživljavaju Ukrajinci. Igranje kod Rusije? Nema šanse da stojim mirno i pretvaram se da ništa ne vidim", poručio je 31-godišnji Szczesny.

Podsjećamo, u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo predviđeno je da se u Moskvi sastanu Rusija i Poljska te da Švedska u Stockholmu ugosti Češku. Sukladno ranije održanom ždrijeb, pobjednik prvog para bi u završnom činu kvalifikacija trebao biti domaćin pobjedniku drugog para. Konkretno, u slučaju ruske pobjede nad Poljacima, u Moskvi bi Rusija ugostila boljeg iz ogleda Švedska - Češka.

Švedska je prva javno istupila

Nakon što je u ranim jutarnjim satima četvrtka krenula ruska invazija na Ukrajinu, prvi su javno istupili čelni ljudi Švedskog nogometnog saveza koji su izjavili kako je odlazak u Moskvu i igranje utakmice protiv Rusije 'u ovom trenutku nezamislivo'.

Nadovezali su se Poljaci:

"Poljska reprezentacija neće putovati u Moskvu i neće igrati protiv Rusije povodom svega što se dogodilo posljednjih dana, odnosno, zbog invazije koju je ta zemlja usmjerila prema Ukrajini", govorio je čelni čovjek Poljskog nogometnog saveza.

Nakon toga je UEFA na izvanrednoj sjednici svog Izvršnog odbora donijela odluku da svi ruski i ukrajinski klubovi i reprezentacije do daljnjega moraju igrati sve utakmice na neutralnom terenu.

Međutim, Poljacima to očito nije bilo dovoljno pa su najavili bojkotiranje nastupa protiv Rusije i zajedničko djelovanje sa Šveđanima i Česima.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider