Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
podignuto šest optužnica

Borba za pravdu za tragediju na Hillsboroughu i dalje traje

28 godina nakon stravične tragedije na stadionu Hillsborough protiv šest je osoba podignuta optužnica za smrt 96 osoba.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Englesko tužiteljstvo je u srijedu, 28 godina nakon tragedije na stadionu Hillsborough, optužilo šest osoba da su odgovorni za smrt 96 osoba.

"Odlučila sam da postoji dosta dokaza da se optuži šest osoba", izjavila je Sue Hemming, šefica posebnog kriminalnog i antiterorističkog odjela u Kraljevskom tužiteljstvu.

Žrtve, sve navijači Liverpoola, smrtno su stradale na prenatrpanoj, ogradom ograđenoj tribini na Hillsborough stadionu u Sheffieldu 15. travnja 1989. godine tijekom polufinalne utakmice FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta. U stampedu su poginule 94 osobe, a naknadno još dvije, od kojih je jedna 14-godišnji dječak.

Policija kriva za tragediju, a ne pijani navijači

Dok su se navijači Liverpoola žurili kroz rotirajuća vrata da stignu na početak utakmice, šef osiguranja je naredio otvaranje željeznih vrata koja su služila kao ograda kako bi se smanjio pritisak i gužva. Stampedo ljudi je krenuo na već prepunu tribinu i počeo pritiskati one koji su se već nalazili na toj tribini.

Policija je na početku svu krivicu za tragediju svalila na pijane navijače, što su obitelji žrtava, a i cijela liverpoolska zajednica, odlučno odbacivali.

Među optuženima su četiri bivša dužnosnika policije od kojih je jedan David Duckenfield, zadužen za sigurnost na stadionu na dan nesreće.

Duckenfield, danas u mirovini, optužen je za "smrt 95 muškaraca, žena, djece zbog teškog nemara". Bivši policajac je već priznao da je odlučio otvoriti pristupna vrata stadiona, ubrzavši tako stampedo navijača koji su čekali početak meča i gaženje nekih od njih u zbrci koja je nastala nakon toga. Međutim, nije optužen za smrt 96. žrtve koja je preminula četiri godine nakon tragedije, zbog zastare koja je tada bila određena zakonom.

"Želimo pravdu, ništa manje, ništa više"

Norman Bettison, bivši šef policije, optužen je prema četiri točke optužnice za prikrivanje dokaza i lažno izvještavanje o svom sudjelovanju u nesreći te za optuživanje navijača.

Drugi optuženi su još dva viša policijska dužnosnika, odvjetnik policije i jedan od redara na stadionu Hillsborough, a optužnice se odnose na ometanje pravde jer je policija optužena da je pokušala zataškati cijelu stvar, ugrožavanje sigurnosnih pravila te krivo izvješćivanje javnosti.

"Želimo samo pravdu, ništa više, ništa manje", izjavila je prije objave vijesti o optužnicama Margaret Aspinall, predsjednica Skupine za potporu obiteljima Hillsborough. "To će biti dugačak put, ali obitelji neće nikada odustati".

Do ove odluke došlo je godinu dan nakon što je posebna porota odlučila da smrt 96 navijača Liverpoola nije bila slučajna. Porotnici su posebno istaknuli manjkavosti u radu policije koju su optužili da je nakon tragedije prikrivala dokaze, mijenjala izjave svjedoka i svaljivala krivicu na navijače Liverpoola.

Započet proces vraćanja stajaćih mjesta

Zbog ove katastrofe vlasti u Velikoj Britaniji su uveli radikalnu promjenu sigurnosnih normi na stadionima gdje sada postoje samo sjedeća mjesta. No ovih se dana uvelike govori o vraćanju stajaćih mjesta.

Tijelo nadležno za sigurnost na stadionima odobrilo je proces postavljanja sigurnog stajanja kakvo postoji na Celtic Parku (za Škotsku ne vrijede engleska pravila) i u Bundesligi, čije stadione Englezi često pohode u potrazi za pravom nogometnom atmosferom koju je danas na Otoku teško pronaći. Slična praksa postoji i u američkom MLS-u, a najpoznatiji je primjer Orlanda čiji navijači su na stadionu dobili i zonu u kojoj je dozvoljeno koristiti pirotehniku.

Engleski trećeligaš Shrewsbury Town postat će prvi klub koji će uvesti sigurno stajanje, a njima će se pridružiti i ligaški rival Northampton Town. Prema trenutnim pravilima, klub koji je proveo barem tri sezone u dva najviša ranga engleskog nogometa mora imati samo sjedeća mjesta. Na ova dva kluba se ne odnosi to pravilo i oni su to iskoristili za uvođenje nove prakse na engleskim stadionima.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider