Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
neizvjesnost

Počelo je suđenje Manchester Cityju: Poznato je koliko će trajati i kad će se doznati odluka suda

Najmoćniji klub današnjice tuži najmoćnija nogometna liga: engleska Premier liga!

Počelo je takozvano suđenje stoljeća, u kojem moćnom Manchester Cityju prijeti čak i izbacivanje iz Premier lige! Predmet istrage je čak stotinu i petnaest financijskih prijestupa prvaka Engleske! Saslušanje obiju strana trajat će tjednima.

Sve do jutros čak ni engleska javnost nije znala gdje će se voditi takozvano suđenje stoljeća protiv Manchester Cityja. I - ovo je to mjesto! Nalazi se u Londonu i zove se "Međunarodni centar za rješavanje sporova", pa takozvano suđenje stoljeća zapravo nije ni pravo suđenje, nego pokušaj dogovora bez sudskog procesa.

Najmoćniji klub današnjice tuži najmoćnija nogometna liga: engleska Premier liga! Klub je optužen da je tijelima Lige pogrešno prikazivao svoje prihode i troškove te da je na taj način prekršio pravila kojima se reguliraju nogometni fair-play i održivost.

Stefan Borson, stručnjak za nogometno pravo i financije:

"Da bi uspjeli u najozbiljnijem dijelu, morat će pokazati da je City stvarao lažne račune veći dio desetljeća. Bit će to očito vrlo, vrlo teška odluka za bilo koju neovisnu komisiju da to prihvati. Ali ako prihvate, posljedice će biti vrlo ozbiljne za Manchester City."

Raprava se vodi o čak 115 slučajeva Cityjevih kršenja financijskih propisa. U ovisnosti o tome što se dokaže, aktualni prvak mogao bi biti kažnjen raznim kaznama od financijske preko oduzimanja bodova, pa sve do oduzimanja naslova i izbacivanja iz Premier lige!

Stefan Borson, stručnjak za nogometno pravo i financije:

"Cityjeva obrana bit će temeljena na tome da nisu napravili nikakav prekršaj za koji su optuženi i da svi računi odgovaraju onome što je prikazano tijekom posljednjih 10 ili 15 godina te da stoga City nije napravio nijedan od pretpostavljenih prekršaja. Zapravo se sve vrti oko toga da se zaniječe da su sponzorski prihodi ubačeni u klub putem kapitala."

A tek što je proces počeo momčad Manchester Cityja upravo pred sobom ima dvije najjače moguće utakmice u razmaku od samo četiri dana! Najprije start Lige prvaka protiv talijanskog prvaka Intera pa nakon toga derbi protiv glavnog domaćeg rivala, Arsenala.

Pep Guardiola, trener Manchester Cityja:

"Što možemo? U srijedu igramo protiv uvjerljivo najbolje momčadi u Italiji prošle sezone, a nakon toga igramo u nedjelju protiv najjačeg domaćeg suparnika posljednje dvije sezone. Pa opet utorak, nedjelja, utorak… uvijek nova utakmica. I idemo! Nema veze!"

Saslušanja će, prema procjenama, trajati deset tjedana, dakle sve do kraja studenog. A odluka bi trebala biti donesena negdje do proljeća iduće godine.

Sergej Jakirović i Bruno Petković Jakirović i Petković o Hajduku i Bayernu na Allianz Areni: "Ja se ne slažem s trenerom…" divider

Ismael Bennacer Težak udarac za Dinamova protivnika u Ligi prvaka: Milan bez važnog igrača čak četiri mjeseca divider

Aston Villa Tuga u kultnom engleskom klubu: Preminuo njihov legendarni nogometaš divider

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook
Teška večer za Modre na Allianz Areni. ⚽🔵

📸: Ronald Gorsic/CROPIX